Regionális Együttműködés a Fehérjebiztonságért a Duna-régióban

Agro Napló
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár augusztus 23-24-én részt vett a „Regionális Együttműködés a Fehérjebiztonságért a szélesebb értelemben vett Duna-régióban” elnevezésű miniszteri konferencián Moravske Toplice-ban, Szlovéniában. Az államtitkár képviselte a magyar agrártárcát a gornja radgonai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár ünnepélyes megnyitóján.

A konferencián – melyet Dejan Židan, szlovén mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter nyitott meg – elfogadtak egy Együttes Nyilatkozatot, melyben a résztvevő országok hangsúlyozták a közös programokban való térségi együttműködés fontosságát, valamint a nemzeti fehérjestratégiák jelentőségét.

Czerván György hozzászólásában – hazánk a téma iránti elkötelezettségét hangsúlyozva – felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon Európában egyedülálló módon az Alaptörvényben rögzítették a mezőgazdaság GMO-mentességre való törekvését.

Ez év januárjában Magyarország is csatlakozott a nemzetközi jelentőséggel bíró Duna Szója Nyilatkozathoz. Az ebben meghatározott feladatok közül Czerván György a találkozón kiemelte, hogy a megfelelő agrotechnika és fajtaválasztás nélkül Magyarországon a gazdálkodóknak nem lesz gazdaságos a termesztés, ami feltétele lenne a szójatermesztési terület növeléséhez. A kormány célja a hazai termesztésű fehérjenövények magyarországi felhasználásának növelése. Hangsúlyozta, hogy az érintett témákban képzési programokat kívánnak indítani a termelőknek.

Augusztus 24-én, szombaton Alenka Bratušek szlovén miniszterelnök-asszony Gornja Radgonában találkozott a delegációk vezetőivel. A kerekasztal-beszélgetés témája a Miniszteri Találkozó értékelése volt, melynek során a résztvevők egyetértek abban, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat, emellett hangsúlyozták a vízgazdálkodás fontosságát, valamint az éghajlatváltozás és a száraz időjárás okozta mezőgazdasági károkat. Czerván György hozzászólásában kiemelte a magyar mezőgazdaság tavalyi jó eredményeit, a remek export adatokat.

A Szlovén Köztársaság Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériuma által szervezett találkozón miniszteri szinten Szlovénia, Macedónia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina és Bulgária képviseltette magát, valamint delegációk érkeztek még Ausztriából, Csehországból, Olaszországból, Litvániából, Moldovából, valamint Bajorországból.

A delegáció vezetői a találkozó után közösen részt vettek az 51. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár ünnepélyes megnyitóján.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!