Prognosfruit alma- és körtetermelési előrejelzések

Agro Napló
Prognosfruit konferencia európai alma- és körtetermés-előrejelzése szerint az almatermés 10 százalékkal nő, míg a körte termése várhatóan 28 százalékkal csökken az idén – tette közzé a legfrissebb prognózist a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Augusztus elején az alma- és körteágazat több mint 150 nemzetközi képviselője csatlakozott a Prognosfruit 2021. online konferenciához, ami a 46 éve megrendezett esemény második virtuális találkozója volt, hogy megvitassák az alma és a körte idei termelési előrejelzését.

Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) a 46.Prognosfruit találkozó alkalmából közzétette a 2021/2022-es európai alma- és körtetermés becslését. Philippe Binard, a WAPA főtitkára kijelentette: "a jelentéshez hozzájáruló 21 vezető termelő ország almatermését az EU-ban a 2021/2022-es szezonra 11,735 millió tonnára becsülik. Összességében az idei termés a becslések szerint 10 százalékkal magasabb lesz, mint tavaly, de csak 1 százalékkal haladja meg a hároméves átlagot. Ennek alapján az idei, egy kiegyensúlyozott kilátásokat ígérő szezonnak tekinthető".

Az európai termés továbbra is alkalmazkodik a fogyasztók által igényelt fajtákhoz és minőségi előírásokhoz. Dominik Wozniak, a WAPA elnöke jelezte: "az új szezon általában egy héttel később kezdődik az átlagosnál. A gyümölcsméretek Európa-szerte emelkednek, így az idei szezonban is az átlaghoz képest nagyobb átlagos méretre számítunk. A piaci kilátások kiegyensúlyozottnak ígérkeznek, a belföldi piac lehetőségei, a stratégiai exportpiacok fejlődése, valamint a feldolgozásra szánt mennyiségek között, amelyek a becslések szerint körülbelül 4 millió tonnát tesznek ki, kiegyensúlyozva a friss és a feldolgozott piacok kínálatát. A biotermesztés továbbra is lassan növekszik, és jelenleg az EU teljes termésmennyiségének mintegy 6 százalékát teszi ki".

Philippe Binard hozzátette: "Míg az EU almatermése nagyobb, addig a 2021/2022-es uniós körtetermés a becslések szerint a tavalyi évhez képest 28 százalékkal, 1,604 millió tonnára, a hároméves átlaghoz képest pedig 27 százalékkal csökken. Így ez az évtized legkisebb körtetermése." A fajtákat tekintve ez a Conference körte 18 százalékos csökkenését jelenti 805 ezer tonnára. Az Abate szintén érintett, a termés 66 ezer tonnára csökken, ami 73 százalékos csökkenést jelent." A WAPA továbbra is figyelemmel kíséri az északi félteke termésének alakulását, és amint rendelkezésre áll, frissítéseket ad ki.

A 2021-es virtuális konferencián a WAPA főtitkára, Philippe Binard ismertette az alma és körte előrejelzését, Franz Ennser, az Austria Juice vezérigazgatója áttekintést nyújtott a feldolgozás legújabb trendjeiről, Fritz Prem, az Europäisches Bioobst-Forum (az Európai Biogyümölcs Fórum) elnöke pedig a biotermesztésről beszélt.

Kína, Oroszország, India és az USA szakértőinek videó előadásai a konferencián a teljes északi félteke termés-előrejelzéseiről nyújtottak globális képet. Az almával és körtével foglalkozó két panelbeszélgetés részletesebben tájékoztatott a vezető termelő országok fejlődéséről és a déli félteke szezonjának alakulásáról.

Luc Vanoideek, a COPA COGECA főtitkára úgy nyilatkozott a szezonról, hogy "az alma- és körteágazatnak nem szabad kivárnia és figyelnie a piacot, hogy az új termés értékesítéséhez az előttünk álló hetek minden lehetőségét kihasználhassa". Záró megjegyzéseiben hozzátette: "A termelési kihívások kezelése, a minőség folyamatos javítása, a Farm to Fork (azaz a szántóföldtől az asztalig) követelményekkel való megbirkózás és az exportlehetőségek vizsgálata kulcsfontosságú a sikeres szezonhoz".

A Prognosfruit továbbra is az alma- és körteágazat vezető ágazati rendezvénye, amiről Philippe Binard záró gondolatként elmondta: "bár az online rendezvények nagyon sikeresek és informatívak a könnyebb hozzáféréssel, mindannyian alig várjuk, hogy 2022 augusztusában Belgrádban (Szerbia) találkozhassunk a résztvevőkkel, és élvezhessük a "Serbia Does Apples" vendégszeretetét. A tervek szerint ugyanis Belgrád ad majd otthont a következő, Prognosfruit, várhatóan a járvány utáni, első személyes találkozójának, amennyiben azt a COVID-19 intézkedései lehetővé teszik" – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is magas lesz az alma ára

Továbbra is magas lesz az alma ára

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói ára...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!