Prémium minőségű, A2 tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának fejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a MATE Kaposvári Campusa

Agro Napló
A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  774 829 992,- forintos vissza nem térítendő támogatását nyerte el. A támogatás segítségével a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00305 azonosítójú, „Táplálkozásfiziológia szempontból széleskörűen akceptált ipari tej előállítását támogató technológiák fejlesztése molekuláris biológiai eszközökkel” című projektjét valósíthatja meg a konzorcium. A projekt eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás iránti fogyasztói igények kielégítését is elősegíthetik.

A modern fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérjeösszetétellel (gazdag A2 b-kazeinben), zsírsavprofillal (magas telítetlen zsírsav-tartalmú) rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal (koagulációs idő és az alvadék szilárdsága) bíró A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, mivel  a b-kazeinben gazdag A2 tejet fogyasztó populációkban bizonyítottan ritkább többek között a szív- és érrendszeri betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása. A piaci tendenciák egyértelműen mutatják az A2 tej kereskedelmének növekedését is, az élelmiszer-alapanyag már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető.

A projektben olyan, táplálkozásfiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tej termelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai, melynek kivitelezése során molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközöket fognak alkalmazni. A programban kitűzött célokat 36 hónap alatt kívánják megvalósítani és az eredmények várhatóan hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, üzletileg is hasznosítható termékeket (tenyészállat, szaporítóanyag, nyerstej) létrehozásához.

A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, melyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban. Ezek az árutermelő állományok alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej termelésére. A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának a pályázat kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók in vitro (laboratóriumi körülmények között) előállítását.

A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható vagy a hasonló termékeket egészségvédő hatás tekintetében lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy a korszerű táplálkozási trendekhez illeszkedő, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igény kielégíthető legyen majd Magyarországon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!