Őszre állhat vissza az egyensúly a baromfiágazatban

Agro Napló
A madárinfluenza miatt kárt szenvedett termelőket teljes mértékben kártalanította az állam. Október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, az elpusztított állatok 85-90 százaléka víziszárnyas volt - mondta a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán. Csorbai Attila elmondta: a madárinfluenza alapvetően az alföldi területeket érintette, és 3,2 millió madarat kellett leölni a vírusos betegség miatt, aminek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt.

A termelők közvetlen kárát 100 százalékban megtérítette az állam. Ez az összeg mintegy 15 milliárd forintot tett ki - emlékeztetett az elnök-vezérigazgató. Mint mondta. annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak.

A közvetett károk pedig - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember. Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

(MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!