November első hetének közepétől kapják az általános ösztöndíjakat a szakképzésben

Agro Napló
A hét közepén megérkeznek az általánosösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira – hangzott el a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta – foglalta össze a tudnivalókat az MTI -, hogy a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

Hozzátette: a 2021/22-es tanévtől részben tanulmányi, részben szociális alapon megítélhető juttatásra, azaz az Apáczai-ösztöndíjra is pályázhatnak majd a tanulók. Pölöskei Gáborné közölte: ennek az ösztöndíjnak a tehetséggondozás a célja, és azokat a hátrányos helyzetű diákokat támogatja, akik technikumba szeretnének kerülni.  

Az ITM korábban arról tájékoztatott, az általános ösztöndíjra 67 934-en jogosultak, közülük 61 414-en kaphatták meg; a többieknek ugyanis még nincs megfelelő számlaszámuk. Ez – a tárca szerint – semmiféle hátrányt nem okoz nekik azon túl, hogy később jutnak hozzá az összeghez. Ha elvégzik ugyanis a szükséges adminisztratív munkát, novemberi hóközi utalással hozzájuk is juthatnak az ösztöndíjukhoz – tartalmazta az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
5G technológia már az agráriumban is

5G technológia már az agráriumban is

„Az 5G technológia életünk számos területére kihat, az agráriumtól a közlekedésen át a logisztikáig” – mondta Palkovics László innovációs és technológ...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!