MENÜ

Nem számolnak a tojás árának növekedésével a hazai termelők

2014.03.28.

Nem számolnak a hazai termelők a tojás árának növekedésével a húsvét közeledtével. Az európai túltermelés, az olcsó import és a fekete piac következtében a szezon rendkívül nyomott árral indult, jelentős változást a húsvéti ünnepek sem hoznak az ágazatban - mondta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Végh László elmondta, hogy a hazai termelők a közepes méretű tojásokat darabonként jelenleg 18-20 forintért tudják értékesíteni, a kis méretűeket ennél 3-4 forinttal olcsóbban. A hazai tojáspiac karácsony után omlott össze, jelentősek a készletek, a januárban kialakult nyomott árak várhatóan a húsvéti szezonban sem változnak - tette hozzá. 

    Úgy vélte, a tojástermelő ágazat újabb válságát éli Európában és Magyarországon. 

    A ketrecek alapterületének uniós előírások szerinti bővítése tojásonként minimum két forinttal növelte az önköltséget Magyarországon. A ketreces tojótyúk tartás korszerűsítése okán az európai termelők növelték a tyúkállományt, különösen Németországban és Lengyelországban - mondta az elnök. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai tojás reális áron való értékesítésének egyik nagy akadálya a feketekereskedelem. A 27 százalékos áfatartalom miatt egyre nagyobb mennyiségben érkezik illegális úton tojás az országba. Mint mondta, a gabonaágazathoz hasonlóan az áfá-t a beszállítók visszaigénylik, azonban nem fizetik be. 

    Magyarországon jelenleg 3,2-3,4 millió a tojótyúk állomány, az ágazat kifehérítésével az állományt 5-6 millió darabra lehetne növelni. 

    Megjegyezte, hogy a válság elhúzódásával a termelők egy része levágja az állatokat, így a hazai termelés további csökkenésére lehet számítani. 

    Végh László szólt arról, hogy a fogyasztóknak az ünnepi vásárláskor fokozottabban kell figyelniük az áru származására és minőségére. Érdemes keresni a minőségi magyar terméket és figyelni a koronás jelzést a tojásokon, ami garanciát jelent arra, hogy minőségi, megbízható magyar termékek vásárolnak. Hozzátette: a koronás jelzés program elkezdődött, eddig kilenc üzem szerezte meg az embléma használatához szükséges auditot.

    A Csaba-táj mezőgazdasági társaság 2013-ban 40 millió tojást állított elő, a tojótyúk állomány létszáma 150 ezer darab. A társaság a piaci válság negatív hatásait a termelési költségek csökkentésével, a tyúktelepítési időszak növelésével próbálja kivédeni, így 2014-ben évente két alkalommal tervezi az állomány újratelepítését, míg a korábbi években ez négy alkalommal történt meg.

Forrás: MTI