Nem emelhetik a szociális tűzifa árát az erdészetek

Agro Napló
Idén is változatlan feltételekkel biztosítják a szociális tűzifát. Lesz elegendő és nem emelhetik az árát az állami erdőgazdaságok – adta hírül az Agrárminisztérium.

A 22 állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel, a piaci árakhoz képest jelentős kedvezménnyel adja a pályázó önkormányzatoknak a szociális tűzifát a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig. Nagy István agrárminiszter elrendelte a szociálistűzifa-programban "a tűzifa árának szinten tartását, megtiltotta az áremelést az állami erdőgazdaságoknál" - áll a tárca közleményében.

A szociális célú tüzelőanyag-program keretében az 2018-19-es fűtési szezonban 2320 kistelepülésen kaptak a rászorulók ingyenes tüzelőanyag-támogatást, mintegy 4 milliárd forint értékben.

A 22 állami erdőgazdaság az összes hazai erdőterület mintegy felén, csaknem 1,1 millió hektáron gazdálkodik. Az általuk kitermelt tűzifa-alapanyag mennyisége 2014 óta nem csökkent. A kormány szociálistűzifa-programjának kiszolgálására minden évben van elegendő fa az országban. A programra nem csak az állami erdőgazdaságoknál biztosított a tűzifa, másutt is megvásárolhatják az önkormányzatok. Mind a tűzifa, mind a program finanszírozását a Belügyminisztériummal együttműködve végzi az agrártárca.

Az állami erdőgazdaságok idén is ki tudják szolgálni a programra pályázó önkormányzatok igényeit, a finanszírozás ezen a télen sincs veszélyben.

A szociális tűzifaprogramban elsősorban tölgy, cser, bükk és akác szerepel. Minden esetben legalább fél év száradás után biztosítják az erdőgazdaságok az igényelt mennyiséget az önkormányzatok számára - közölte a szaktárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!