Nekilódult az olaj ára, miután több exportőr bejelentette, hogy csökkenti a kitermelést

Agro Napló
A Brent hordónkénti nyers kőolaj több mint 5 százalékot drágult.

Vasárnap jelentették be a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), valamint a kartellen kívüli, Oroszország vezette termelői csoportnak a tagjai, hogy önkéntesen tovább csökkentik az olajtermelésüket: a tavaly októberben elhatározott, 2023 végéig tartó, napi 2 millió hordós csökkentést most további napi 1,15 millió hordós mérsékléssel fokozzák. Ahogy a HVG megírta, a termelés visszafogásához hozzájárul Szaúd-Arábia, Omán, Algéria, Kazahsztán, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, és Oroszország is.

A döntésre gyorsan reagált a piac: a Brent nyers kőolaj hordónkénti ára 84 dollár fölé ugrott, vagyis több mint 5 százalékkal drágult – írja a BBC. A British Petrol és a Shell részvényárfolyama több mint 4 százalékkal emelkedett hétfőn – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy tartós olajáremelkedés esetén nehezebb lesz visszafogni az inflációt. Az Egyesült Államok azt kéri a termelőktől, hogy inkább növeljék a teljesítményüket annak érdekében, hogy az energiaárakat lejjebb nyomják. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „Nem gondoljuk, hogy a csökkentés tanácsos lenne ebben a pillanatban, amely bizonytalanságot eredményez a piacon – és ezt világossá is tettük”.

Vannak arra vonatkozóan is félelmek, hogy a mostani áremelkedés hamarosan megmutatkozik az üzemanyagköltségekben is, de a brit Royal Automobile Club (RAC) szerint ettől rövid távon nem kell tartani.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!