Mit tanulhatunk a Digitális Agrárakadémia szakembereitől a NAK Szántóföldi Napokon?

Agro Napló
A 2023-as NAK Szántóföldi Napokon a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás és a dróntechnológia bemutatása mellett az ezek okszerű felhasználásához szükséges tudás megszerzésére is lehetőség lesz.
Fotó: Facebook/Digitális Agrárakadémia

A kilátogató termelők megismerhetik a klímaváltozás hatásait, a növénytermesztésnek erre adható válaszait, ezzel kapcsolatban pedig az egészséges talaj-növény rendszer folyamatait, és tanácsot kapnak ennek működtetéséhez is.

A Mezőfalva Továbbképzési Pont négy állomásán gyakorlatban jártas szakemberek várják az érdeklődőket, és válaszolnak a „legkeményebb” kérdésekre is. A kiállítás két napján, 2023. június 7-én és 8-án 9.00-től 17.00 óráig folyamatosan lehetőség lesz a Továbbképzési Pont tematikus bejárására és az egyes állomásokon való konzultációra – értesült a Digitális Agrárakadémia Facebook-bejegyzéséből az Agro Napló.

A Mezőfalva Továbbképzési Pont állomásai és tematikája:

1. TALAJTAN – Dr. Dobos Endre egyetemi tanár (Miskolci Egyetem), elnök (Magyar Talajtani Társaság)

  • Egy termőhely, egy tábla értékelésének, a helyi termelési lehetőségeknek az alapja a TALAJ. Bemutatásának legszemléletesebb eszköze a talajszelvény. A Mezőfalván feltárt szelvény és földrajzi környezetének leírásával, a talaj megfelelő működését jellemző folyamatok és összefüggések bemutatásával, illetve a növénytermesztés aktuális problémáinak (pl. szervesanyag-gazdálkodás, aszály, talajdegradáció) természetföldrajzi megvilágításban való értelmezésével bátorítjuk. A Digitális Agrárakadémia buzdítja a gazdálkodókat arra, hogy a gyakorlat szempontjából tanulják újra a talajtant, és így legyen minden, a termőtalajjal kapcsolatban hozott jövőbeli döntésük megalapozott és okszerű.

2. TALAJÉLETTAN – Szabó István talajtani szakmérnök (MTT Talajbiológiai Szakosztály)

  • A talajszelvényben helyszíni szemléltetéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a talajélet fontosságára és a talajtermékenységben betöltött szerepére. Szó lesz a talajról, mint élettérről és „munkahelyről”, a talaj biológiai minőségének javításáról, az élő gyökerek hármas szerepéről (növényélettani, talajélettani és talajvédelmi), illetve a felelős és fenntartható szervesanyag-gazdálkodás szakmai alapjairól.

3. TALAJMŰVELÉS – Dr. Percze Attila egyetemi docens (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)

  • A termőhelyi adottságokhoz alkalmazkodó talajművelés a sikeres növénytermesztés egyik pillére. A bemutató során az egyes talajművelési eljárások talajállapotra, és környezetre gyakorolt hatását állítjuk fókuszba, de szeretnénk felhívni a figyelmet a forgatásos és forgatás nélküli alapművelések előnyeire, hátrányaira, és alkalmazásuk korlátaira is. Szó lesz továbbá a talajok szervesanyag-gazdálkodásának jelentőségéről és arról, hogyan alkalmazkodjunk a talajműveléssel a klímaváltozás okozta kihívásokhoz.

4. NÖVÉNYEGÉSZSÉG – Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág munkatársai

  • A növények működését a növényélettan tudománya írja le. A növények megfelelő működése a termésbiztonság, és egyúttal a növénytermesztés jövedelmezőségének alapja. Ezen az állomáson megismerkednek a látogatók a terméselemek fogalmával, a gazdasági növények fejlődési szakaszaival, a termés-differenciálódás időpontjával és feltételeivel, a növényegészség szakmai alapjaival. Bemutatjuk a növényegészség ápolására használható növénykondicionáló készítmények hatásmódjait és csoportosítását, és tanácsot adunk azok ésszerű felhasználásához. Minden érdeklődőt várunk, aki kíváncsi arra, hogyan reagálnak a növények a klímaváltozásra (pl. fagy, aszály), és milyen eszközeik vannak ezeknek a káros környezeti hatásoknak a kivédésére.

Fotó: Facebook/Digitális Agrárakadémia

A Mezőfalva Továbbképzési Ponton elismert szakembereket is vendégül látunk a két nap során, akik újabb témakörökben frissítik és bővítik a látogatók tudását:

  • Dr. Parádi István ügyvezető igazgató (ExperiPlant Kft.), egyetemi adjunktus (ELTE TTK Biológiai Intézet Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék) – NÖVÉNYÉLETTAN, STRESSZ ÉLETTAN
  • Dr. Vásáry Miklós EU agrár-politikai referens (Agrárminisztérium) – TÁMOGATÁSOK, SZABÁLYOZÁS
  • Hunyadi István elnök (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara) – NÖVÉNYVÉDELEM
  • Zoványi György növénytermesztési igazgató (Mezőfalvai Zrt.) – NÖVÉNYTERMESZTÉS, JÓ GYAKORLAT

Érdemes meglátogatni a Mezőfalva Továbbképzési Pont szakembereit a talajszelvény mellett, és együtt szakmázni a talaj-növény rendszer működéséről!

Fotó: Facebook/Digitális Agrárakadémia

(A képek az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tanösvényén készültek, Hódmezővásárhelyen, ahol a Mezőfalva Továbbképzési Pont több szakembere is bemutatta a fent említett folyamatokat.)

(Forrás: Facebook/Digitális Agrárakadémia)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!