Minőségbiztosított szakértelem a vidék fenntartható fejlődéséért

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetsége 2017. február 23-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését. Az eseményen a küldöttek megerősítették, hogy a szövetség 15 éves tevékenységnek irányultsága eredményesen támogatja a gyakorló szaktanácsadók mindennapi munkáját.

A 2002 óta változatlan küldetésünk szerint céljaink, a vidékfejlesztő szaktanácsadók munka-hatékonyságának növelése, a szaktanácsadás működési feltételeinek javítása, a szaktanácsadók továbbképzésén, információval való megfelelő ellátottságuk megvalósításán, valamint érdekképviseleti tevékenységen keresztül; illetve a szaktanácsadási munkát támogató információs rendszer létrehozása, folyamatos működtetése, és fejlesztése.

A vidékfejlesztés (rural extension) feladata - értelmezésünk szerint - a vidéken élő lakosság életkörülményeinek javítása a helyi infrastruktúra, vállalkozási- és munkalehetőségek fejlesztésén, valamint a szabadidő tartalmas eltöltésének biztosításán keresztül. A fentiek nagymértékben hozzájárulhatnak a vidék népességmegtartó képességének fenntartásában, akár növelésében is.

Az elmúlt időszak változásai a sikeres működés mellett is megkövetelik a céljaink újragondolását. A gazdaságban tapasztalható felgyorsult fejlődés és globalizációs folyamatok szükségessé teszik a legmodernebb gazdálkodástudományi ismeretek átültetését a mindennapi tanácsadási munkába. Ezek közül talán a legfontosabbak a hálózati gondolkodás, a vállalkozások közötti innovációs lehetőségek, a közösségi szolgáltatások minél szélesebb körű kiaknázása a gazdasági versenyképesség területén.

Külön hangsúlyt ad az új gazdaságtudományi eredmények alkalmazásának az állami és EU támogatási források - ugyan fokozatos, de amellett jól érzékelhető - átalakulása. Biztosak vagyunk benne, hogy azok a gazdálkodók, vállalatok és vállalkozások, amelyek hasznosítani fogják a jövőben ezeket a gazdaságfejlesztési eszközöket, nagyobb eséllyel kezelik majd sikeresen a turbulens piaci környezet kihívásait. Meg kell ismerkednünk egy új fogalommal, amely a jövőben nagy szerepet kaphat a gazdaságfejlesztésben. Ez a közösségi (nem EU) támogatás, amelyet az együtt gondolkodó és tevékenykedő gazdasági egységek saját maguknak biztosíthatnak.

A fentebb vázolt feladatok elvégzésének támogatására a szövetségi küldöttek megújították az elnökség összetételét. Ennek eredményeként a tanácsadási munkát támogatni képes több nézőpont képviselteti magát a testületben. Döme Gábor és Harsányi Zsolt agrárgazdasági területről, míg Dr. Kozári József és Dr. Orbán József a szaktanácsadás egyetemi és gyakorlati szintű fejlesztésének oldaláról segíti a minél eredményesebb működésünket.

A küldöttgyűlés apropóján szakmai műhelymunka is folyt, amelynek eredményeként két új munkacsoport létrehozását határozták el szakembereink. Az egyik munkacsoport fő feladatként vállalta, hogy megalkotja egy minőségbiztosított szakértői hálózat működtetésének koncepcióját. Ennek eredményeként az agrártermelőket magas minőségben kiszolgáló szakértelem áll majd rendelkezésre, nem csupán a támogatások és pályázatok témakörben, hanem az agrárvállalatok és vállalkozások gazdasági tanácsadásának területén is. Ilyen szakterületek: az agrárstratégiai, a projektmenedzsment, a gazdaság-jogi, és az adózási tanácsadás.

A másik munkacsoport fő feladata lesz, hogy a vidékfejlesztési tanácsadási munka mezőgazdasági szaktanácsadási vetületén túlmutató olyan programokat generáljon, amely hozzájárul szövetségünk missziójának teljesítéséhez.

A vidékfejlesztési projektek egyik legnagyobb kihívása, hogy fejlessze a közösségek „öngondoskodó” képességét. Ennek legjobb útja a közös gondolkodással történő erőforrás megosztás és egyesítés, amely alapját képezheti vertikális és horizontális gazdasági integrációs lehetőségeknek. Ezeket a folyamatokat metodikailag és ötletmenedzseri oldalról is támogatni tudja a szövetségünk és tagságunk.

A küldöttek egyhangú véleménye volt, hogy a szövetségünk működésének fő fókusza a gyakorló tanácsadók azon csoportjára kell irányuljon, amely a minőségi és nagyfokú értékteremtő erővel bíró, piaci alapú tanácsadást tekintik fő feladatuknak. Emellett – amennyiben közösségi források ezt megalapozzák – támogatni kell kisebb gazdasági egységekre irányuló projekteket is, amelyek kiemelten fontosak a vidék fenntartható, biztonságos és eredményes fejlesztése terén.

A szövetség a jövőben több fórumot rendez, amelyek keretében tagságunknak lehetősége lesz fejlesztési elképzelések megvitatására. Egyébiránt várjuk a vidékfejlesztésben érintettektől azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyek beilleszthetőek lesznek a fentebb leírt témakörökbe, továbbmenve új irányok kijelölését teszik lehetővé. 

VSzOSz kommunikációs csoport
www.szaktanacsadas.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!