Megnyílt az út a kérődzők előtt az Egyesült Arab Emírségekbe

Agro Napló
Miután az Állategészségügyi Világszervezet elismerte Magyarország kéknyelv betegségtől mentes státuszát, sorra jelentik be az exportkorlátozások feloldását a partnerországok. Az Egyesült Arab Emírségek a napokban nyitotta meg újra piacát előttünk.

Törölte a kéknyelv betegséggel érintett országok listájáról Magyarországot az Egyesült Arab Emírségek szakminisztériuma - adta hírül az Agrárminisztérium. Az intézkedésnek köszönhetően a jövőben lehetővé válik, hogy hazánk egész területéről akadálytalanul szállítsák a szarvasmarhákat és a kiskérődzőket a közel-keleti országba.

Hazánkban 2015-ben jelent meg a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő kéknyelv betegség, ami miatt számos harmadik országba akadozott ezen állatok exportja. Az idei évben azonban Magyarország sikeresen teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentesség feltételeit.

A mentes státusz ismételt elnyeréséről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a partnerországokat, aminek eredményeképp az Egyesült Arab Emirátusok a napokban törölte hazánkat a betegséggel érintett országok listájáról. A jövőben – az állategészségügyi exportbizonyítványok aktualizálását követően – ismét lehetővé válik, hogy hazánk egész területéről akadálytalanul szállítsák a szarvasmarhákat és a kiskérődzőket a közel-keleti országba.

Az Agrárminisztérium és a magyar állategészségügyi hatóság a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy a még fennálló kereskedelmi korlátozásokat enyhítse, illetve új piacokat nyisson a magyar vállalkozók számára - hangsúlyozta a szaktárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!