Megkezdődött az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Agro Napló
Az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, csütörtökön, Hódmezővásárhelyen.

Az idei rendezvényen a tavalyinál is több felvonuló állat és több szakmai kiállító képviselteti magát.

Megnyitó és köszöntőbeszédet ezúttal is Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke,  Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Nagy István a földművelésügyi tárca miniszterhelyettese mondott, Farkas Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke is szokás szerint a pénteki eredményhirdetés és díjátadás során mond beszédet.

Fotó: vásárhely24.com

Antal Gábor köszöntőjében a tejágazat helyzetét elemezve hangsúlyozta, bár javultak a körülmények, nőttek a felvásárlási árak, még nem lehetnek nyugodtak az ebben érdekeltek, mivel az európai versenytársak továbbra is célállomásnak tekintik a magyar piacot. Beszédében az ágazatban történő összefogást szorgalmazta. Elmondta azt is, idén első alkalommal adnak otthont a Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyének a rendezvényen.

Nagy István hangsúlyozta, tovább emelkedett a mezőgazdasági foglalkoztatás, hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban hozzávetőleg 220 ezren dolgoznak, tavaly 16 és fél ezer állás jött létre. Az agrárexport meghaladta a 8 milliárd eurót. Aláhúzta, 2014-2020 között a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások keretében összesen mintegy 12,4 milliárd euró forrás áll rendelkezésre. Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében fajlagosan az egyik legjobb az Európai Unió országait tekintve.

A Több munkahelyet a mezőgazdaságban elnevezésű programot ismertetve elmondta, a tárca nemzeti költségvetésből jelentős, évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és munkaigényes ágazatok részére.

Nagy István kiemelte, a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra Magyarország 2017–2050 közötti Nemzeti Élelmiszergazdasági Koncepciója adja meg a választ. Megjegyezte, a stratégiai cél egy versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható élelmiszergazdaság, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez és a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához. Kiemelt cél a biológiai sokféleség megőrzése, és a környezetkímélő erőforrások felhasználása mellett fenntartani az ország GMO-mentességét, és garantálni a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását- jelentette ki az államtitkár.

A mezőgazdaság fejlődését a kormány célzott intézkedésekkel, többek között az agrárártámogatások növelésével és szerkezetének alakításával, a munkaerő-igényes és nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok kiemelt támogatásával, kockázatkezelési rendszer működtetésével szolgálja-emelte ki az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy bejelentéssel indult a 80. OMÉK

Nagy bejelentéssel indult a 80. OMÉK

Várhatóan már október közepén jelentős összegű pénzt kapnak a magyar gazdálkodók, ugyanis október 18-án megindul az agrártámogatások emelt összegű elő...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!