2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Agro Napló
Elkezdődött a tavasz, éled a természet, megkezdődtek a növényvédelmi munkák. Nem csak a gyümölcsfák, de számos gyomnövény és árvakelés is megkezdte virágzását, így látogatják őket a beporzó szervezetek. A virágzó gyomnövénnyel szegélyezett, fertőzött területek növényvédelme nagyobb odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a növénytermesztők és növényvédelmi szakemberek figyelmét, hogy az enyhe időjárási körülmények miatt az ország bizonyos területein elkezdődött a táblákon a gyomnövények és árvakelések virágzása. Tekintettel arra, hogy a beporzó szervezetek, köztük a házi méhek látogathatják a virágzó területet, a gazdálkodók növényvédelmi tevékenysége ilyenkor környezettudatosabb szemléletet igényel. Az alkalmazott rovarölőszeres-kezelések kockázatot jelenthetnek a környezetre, amennyiben nem követik a felhasznált készítmény engedélyokiratának előírásait.

A termesztett- vagy gyomnövények virágzásakor a károsítók ellen csak méhekre nem jelölésköteles vagy mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású rovarölő szerrel szabad védekezni. Amennyiben méhekre mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású növényvédő szer kerül kijuttatásra, az kizárólag méhkímélő technológiával alkalmazható. A méhkímélő kijuttatás a házi méhek napi aktív repülését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető el és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a házi méhek és más beporzó szervezetek védelme érdekében a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a növényvédő szerek engedélyokiratainak előírásainak betartása szükséges. Ennek megfelelően a gazdálkodóknak körültekintően kell eljárniuk a növényvédőszeres-kezelések során, így ellenőrizniük kell azt is, hogy a kezelendő területen vannak-e virágzó gazdasági, vagy akár gyomnövények.

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!