MENÜ

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása

Agro Napló 2021.12.06.

2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal.

 

A tájékoztatás kiemeli: a támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha elnevezésű fajtákkal bővül.

A felhívás célja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi támogatáshoz képest – átlagosan 50 százalékkal nő. A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart. A támogatáshoz 2023. januárjában is lehet majd csatlakozni, a 2023-ban pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart majd a  kötelezettségvállalási időszak. Néhány módosítás mellett a támogatás eddig ismert struktúrája megmarad – olvasható az ismertetésben.

 


Az ONGO, mint hordozható spermabevizsgáló berendezés segítségével, az örökítőanyag koncentrációja és motilitása a helyszínen szakértelem nélkül, laboratóriumi pontossággal azonnal meghatározható. Ezen mérési eredmények birtokában ügyfeleink késedelem nélkül olyan döntéseket képesek hozni, amellyel időt és pénzt takarítanak meg.

Keressen minket: [email protected] vagy +36 31 202 0671

ongo logo final cmyk