MENÜ

Megjelent a KSH Magyarország gyümölcstermesztéséről szóló interaktív grafikonja

2018.02.13.

A gyümölcsös területek nagysága 2016-ban 92,6 ezer hektár volt. A legjelentősebb gyümölcsfajunk továbbra is az alma, amelynek termésmennyisége több mint hatszorosa a rangsorban mögötte álló meggyének. Gyümölcstermesztés szempontjából leginkább kiemelkedő terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – többek között ez is kiderül a KSH most megjelenő adatvizualizációjából.

 

A KSH interaktív grafikonja bemutatja a leggyakoribb gyümölcsfajták mennyiségének alakulását, megjeleníti a felvásárlási és a piaci árat, valamint lehetőséget ad az 1959-2016 közötti időbeli összehasonlításra is.

 

A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ban gyümölcsös ültetvény összeírást hajt végre. A gazdálkodóknak 2018. február 14–28. között lehetősége van az interneten a kérdőívek kitöltésére. Ezt követően azokat, akik nem élnek e lehetőséggel, 2018. március 1. és április 16. között összeírók keresik fel.

A teljes körű felmérés az ország mintegy 1500 településén 9 gyümölcsfajra és közel 15 ezer, ültetvényt használó gazdálkodóra terjed ki.

A KSH szeretné felhívni az összeírásban érintettek figyelmét arra, hogy ügyeljenek a pontos adatszolgáltatásra, hiszen az ágazat jövője szempontjából fontos, hogy a valóságot reálisan tükröző adatokkal rendelkezzünk.

http://www.ksh.hu/gyumolcsos_ultetvenyek_osszeirasa_2017