MENÜ

Megduplázódott a hazai nyúlhús-fogyasztás

Agro Napló 2020.10.21.

Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlhús-fogyasztás – közölte az agrárminiszter október közepén a „Csak nyúl” elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István azt mondta: az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, a fehérje tartalma ugyanis magas és alacsony a koleszterin, valamint a zsírszintje. Emlékeztetett – adta közre a szaktárca honlapja –,  hogy három évvel ezelőtt az Agrármarketing Centrummal (AMC) és a nyúl terméktanáccsal közösen indított kampányt az Agrárminisztérium (AM) a XXI. század fehérje forrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére.

Ennek is köszönhető, hogy a korábbi 15-20 dekagrammos hazai átlagfogyasztást sikerült megduplázni – mondta a tárcavezető. A miniszter közölte: jelenleg is nyitott egy 50 milliárd forintos, állattelepek korszerűsítését szolgáló pályázat, amire nyúltelepi beruházásokat is várnak. Az eddigi jelzések alapján örömtelinek nevezte a nyúltenyésztők fejlesztési szándékát, aminek eredményeként új, nagy nyúltelepek lesznek Magyarországon.

 

nyúlfesztivál_33

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István felhívta a figyelmet ugyanakkor az otthoni nyúltartásra: két anya és egy bak egy család egész éves húsigényét ki tudja elégíteni, tartásukhoz pedig a kerti melléktermékeket is fel lehet használni, így a nyúlhús nemcsak a legegészségesebb, hanem a legolcsóbban előállítható termék is. "Ott a helye a vidéki megújuló Magyarországon" – nyomatékosította a politikus. "Ha szeretnénk a magyar gasztronómiát megújítani, akkor a nyúlnak ott a helye a magyar asztalokon is" - mutatott rá az agrárminiszter.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette: évente 580-600 tonna friss, csomagolt terméket értékesít az ágazat a hazai áruházláncokon keresztül, szeretnék ezt a mennyiséget 5-10 százalékkal növelni. Ugyanakkor – tette hozzá – Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre: a termelés 97 százalékát, mintegy 4,5 millió nyulat, több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, illetve a Távol-Keletre – sorolta a szakember.