Megállítható a hagymatermesztés-csökkenés

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint az öntözés és a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása, az illegális hagymaimport kivédése fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenésének trendjét.

A fokhagyma esetében az idén már nőtt a termőterület tavalyhoz és az azt megelőző évhez képest, emellett a vöröshagymánál is hasonló trendfordulóra számíthatunk – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője az M1 tévécsatorna reggeli műsorában kedden. Az előző években még jelentős termőterület-csökkenést regisztráltak. A fokhagyma termőterülete 2013-ban még 1260-1280 hektár volt, 2016-ban már csak 870 hektár, s ugyanebben az időben a vöröshagymáé 3600-ról, 200-300 hektárra apadt.

Szerinte a csökkenés hátterében főként a fogyasztási szokások változása áll: míg korábban az emberek maguk tárolták hosszabb időre a hagymát, ma már primőr zöldségként fogyasztják azt, a termelést így drágítja a raktározási költség. Ez is rontja a magyarországi termelők versenyképességét egyes külföldiekkel szemben.

Úgy vélte, a magyar fajták – például a makói hagyma – alkalmazkodnak leginkább a magyar ízlésvilághoz. Igaz, hogy egyes holland fajták hozama a dupláját is eléri a magyarnak, ezen azonban lehet változtatni például fajtafejlesztéssel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőség javítását eredményezheti az öntözés fejlesztése is. Ráadásul, jegyezte meg, mindkettőt támogatja is az állam.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!