Még olcsóbbá válhat az Agrár Széchenyi Kártya

Agro Napló
A mezőgazdasági vállalkozások az Agrár Széchenyi Kártyát 4 százalék kamattámogatás mellett vehetik igénybe. A nyár óta megemelt állami kamattámogatás hatására a korábbinál is olcsóbbá vált likviditási hitelkonstrukció feltételeit a bankok igyekeznek még tovább javítani, mert a mezőgazdasági vállalkozások többnyire jó adósnak számítanak.  Az Agrár Széchenyi Kártyából 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP Bank például kedvezményt ad a számlavezetés első éves díjából.

Banki várakozások szerint a korábbinál több mezőgazdasági termelő számára teszi a likviditáskezelés megfizethető eszközévé az Agrár Széchenyi Kártyát a július közepe óta 2-ről 4 százalékra emelkedett állami kamattámogatás, és nagyobb ütemben bővülhet a szeptemberi adatok szerint az agárszektorban eddig kihelyezett 6 milliárd forintra rúgó hitelösszeg is. A kártyaszám és a kihelyezett hitelösszeg növekedésének is van még tere, miután a mezőgazdaság finanszírozási szükségletét éves szinten 950-1050 milliárd forintra becsülik banki körökben. Jelentős tartalékokat rejt az átlagos hitelösszeg emelkedése is, amely a jelenlegi 6 millió forintos szintjével még nem éri el a hagyományos Széchenyi Kártya összegét.

A likviditási hitel feltételeit tovább javítják a bankok, miután a gazdálkodók, a földalapú támogatásoknak is köszönhető stabil bevételi forrásaik révén jó adósnak számítanak. „A Széchenyi Kártya Program keretében 2011 szeptemberétől igényelhető, kifejezetten a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya tapasztalataink szerint főként a dél-alföldi és az észak-dunántúli régió agrárgazdálkodói körében népszerű, a konstrukcióhoz kapcsolódó hitelek 61 százalékát ugyanis idén ebben a két régióban helyezte ki az OTP Bank.”- emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.  Az Agrár Széchenyi Kártyák darabszámát tekintve 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkező OTP Bank a likviditási hitelkonstrukció legnagyobb hányadát, mintegy ötödét Hajdú-Bihar megyében helyezte ki, ahol a gazdák átlagosan 5 millió forintos folyószámla-hitelkerettel rendelkeznek. Jóval magasabb, 7-7,5 millió forint közötti átlagos folyószámla-hitelkerettel finanszírozzák gazdaságukat a vállalkozók Veszprém, Baranya és Pest megyében, a bank adatai szerint.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel igénybe vett hitelösszege után a november hónapra érvényes mérték szerint évi 4,39 százalék kamatot és kamatszerűen fizetendő járulékot számol fel az OTP Bank, ehhez azonban további kedvezményeket is kapcsol. „A vállalkozások most a folyószámlahitelhez kapcsolódó első évi számlavezetési havidíj egy részét is megtakaríthatják”, mondta Csonka Tibor.  Február végéig ugyanis az OTP Bank a hitelszerződés megkötésének hónapjától kezdve 8 hónapon keresztül nem számít fel számlavezetési havidíjat azon vállalkozásoknak, amelyek az Agrár Széchenyi Kártya hitelszerződés megkötéséhez kapcsolódóan új pénzforgalmi számlát nyitnak.

Az állami támogatás mellett a konstrukció további előnye, emelték ki a banknál, hogy nincs kötött hitelcél, így az összeg szabadon felhasználható és segítséget nyújthat váratlan kiadások fedezésére is. A folyószámlahitel visszafizetett összegét pedig a futamidőn belül bármikor újra fel lehet használni.  A hitelkeretet minimum 500 ezer, maximum 25 millió forint összegben lehet felvenni az OTP Banknál, legfeljebb egy évre, ugyanakkor a hitelkeret az ügyfél gazdálkodásának felülvizsgálatát követően, újabb pozitív hitelbírálati döntés esetén meghosszabbítható. Igénybevételét segíti az is, hogy 15 millió forint hitelösszegig nincs szükség tárgyi fedezetre, biztosítékként elegendő a többségi cégtulajdonos és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Manitou Group: 2019 annual results

Manitou Group: 2019 annual results

Sales revenue of €2 094 million growing at a rate of +11% against 2018 (+10% like for like*) Recurring operating income at €149 million (7.1% of net...

Manitou: Q4 2019 Sales Revenues

Manitou: Q4 2019 Sales Revenues

The group ended the year 2019 with a revenue that exceeded the 2 billion euro mark for the first time in its history, while strengthening its global p...

Manitou: Q3 2019 Sales Revenues

Manitou: Q3 2019 Sales Revenues

Michel Denis, President and Chief Executive Officer, stated: "Sales growth in the third quarter was +4% compared to the third quarter of 2018, and +18...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!