Március végéig lezárulnak a kifizetések

Agro Napló
A támogatások gyors kifizetése segítség lehet a gazdáknak a tavaszi munkákhoz szükséges vetőmag, növényvédő szer, műtrágya megvásárlásához, vagy a fejlesztéseik megvalósításához – mondta Feldman Zsolt.
Fotó: Facebook/Feldman Zsolt

A dombóvári gazdafórumon, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium közös eseménye, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: február közepére a mezőgazdasági termelők 99 százalékának kifizették a területalapú támogatást. Ezen a héten pedig megkezdődött a 2021. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások végkifizetése. Az AKG keretében közel tízezer kifizetési kérelmet, közel 9 milliárd forint támogatási összeggel jóváhagyva lezártak. Az ÖKO keretében 2 554 kifizetés kérelme zárult le, 2,2 milliárd forint összeg jóváhagyása mellett. Március második feléig ezek a kifizetések lezárulnak – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A kormány elkötelezetten épít a magyar agráriumra és a vidék gazdasági potenciáljára mondta az államtitkár, aki az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjáról szóló fórum előtt tartott sajtótájékoztatón megjegyezte: az elmúlt évben a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt források nagyságrendjével megegyező, 1500 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók és vidéki települések számára. A támogatásokkal élelmiszeripari kapacitásokat, állattartó telepeket újítanak meg, precíziós gazdálkodásra állítanak át termelőket, öntözési beruházásokat finanszíroznak – mondta.

Fotó: Agrárminisztérium

Közölte, az 1500 milliárdból 900 milliárd forintot fordítanak beruházásokra. Tolna megyében a vidékfejlesztési program keretében több mint 8400 projektet támogattak, 89 milliárd forinttal. Jelzi a mezőgazdaságban lévő perspektívát, hogy csaknem 800 projekttel 58 milliárd forint értékben finanszíroztak beruházásokat – mondta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke emlékeztetett: a vidékfejlesztési keret hazai társfinanszírozása 17,5 százalékról 80 százalékra nőtt a 2023-2027-es időszakra. A közvetlen kifizetésekre 3300 milliárd, a vidékfejlesztésre 4300 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami „óriási lehetőség a magyar agrárium és élelmiszergazdaság egészének” – mondta. Mint fogalmazott, a Közös Agrárpolitikához elkészített magyar stratégiai tervet az unió várhatóan nyáron fogadja el. Megjegyezte: a KAP-ban új elem lesz, hogy a pályázó gazdálkodóknak az agrárökológiai alapprogramban évente kell pályázniuk.

A kamara elnöke a fórumon elmondta, a területalapú támogatás a jelenlegi árfolyam alapján 58 500 forint lesz hektáronként. Arról is beszélt, hogy a KAP-hoz készült magyar stratégia céljai között szerepel, hogy a magyar agrár GDP a jelenlegi másféleszeresére, az agrárexport egyharmadával nőjön, úgy, hogy a feldolgozott termékek aránya érje el a 85 százalékot. További cél 28 ezer új munkahely létrehozása és az öntözött területek – amelyek aránya jelenleg 2 százalék – megduplázása – mondta a kamara elnöke.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

A Balaton Agrár Zrt. szőlőfeldolgozó üzemet épít Ordacsehiben, a cég a márciusban kezdődő, mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!