Magyarországon tartják az Európai Mezőgazdasági Bizottság ülését

Agro Napló
Magyarország 2015. szeptember 22-23. között első alkalommal ad otthont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Mezőgazdasági Bizottsága ülésének, amelyen az európai és közép-ázsiai régió 35 országának kormányzati delegáltjai, nemzetközi civil szervezetek és az Európai Unió képviselete vett részt.

A nagyszabású nemzetközi rendezvény témái: a családi gazdaságok megújítása, talajvédelem és ökoszisztémák, társadalmi kérdések, a nők szerepe a mezőgazdaságban, élelmezés- és táplálkozásbiztonsággal kapcsolatos szakpolitikák az európai és közép-ázsiai régióban.

A rendezvényt Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Felszólalásában méltatta az ENSZ legnagyobb szakosított szervezete és Magyarország kiváló kapcsolatát.


Fotó: Francz Ilona

Beszédében bemutatta azokat a magyar kezdeményezéseket, amelyeknek tapasztalatai a FAO munkáját is gazdagíthatják: a Talajok Nemzetközi Éve (2015) alkalmából Magyarország a fenntartható talajhasználatra hívta fel a figyelmet számos szakmai rendezvény megrendezésével és támogatásával. Szeptember elején került például sor a Nemzetközi Talajismereti Versenyre első ízben Európában, melyen az FM 11 fejlődő országokból származó szakember részvételét támogatta.

Tóth Katalin említést tett továbbá a magyar agrártárca által nemrég útjára indított Alumni Klubról, melynek keretében a nálunk végzett külföldi hallgatókkal tartjuk a kapcsolatot, figyelemmel követjük szakmai karrierjüket. A Földművelésügyi Minisztérium az elmúlt években ugyanis 33 ország 230 hallgatójának adományozott ösztöndíjat a hazai agráregyetemeken. Tóth utalt a családi gazdálkodások élelmezésbiztonságban betöltött nagyon fontos szerepére is, amely kérdéskörről az FM az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében szeptember 25-én nemzetközi konferenciát rendez „Családi gazdaságok jelene, jövője Európában és Magyarországon” címmel.

A FAO ülésének résztvevői szeptember 22-én és 23-án Budapesten tanácskoznak, a második nap délelőttjén pedig meglátogatják a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK).

A FAO magyarországi jelenlétével kapcsolatban megemlítendő, hogy a Magyar Kormány támogatásával hazánkban működik a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala, valamint Közös Szolgáltató Központja, emellett a magyar agrártárca a szervezettel szorosan együttműködve szakmai és anyagi segítséget is nyújt fejlődő országoknak az élelmezésbiztonság eléréséhez.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!