Magyarország GMO-mentességét hamarosan törvény is garantálja - VIDEÓVAL

Agro Napló
Magyarországnak a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentességét néhány héten belül törvény is garantálja majd - jelentette be a földművelésügyi miniszter Budapesten sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor közölte: törvénymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé annak érdekében, hogy Magyarország fogadja el elsőként a GMO-ra vonatkozó uniós irányelv alapján a GMO teljes tiltására vonatkozó saját törvényét. Hozzáfűzte: most az unióban az egyes tagállamok alkothatják meg azokat a szabályokat, amelyek a GMO-s élelmiszerektől, vetőmagoktól védik őket. Ez a magyar álláspont győzelmét jelenti az EU-ban. Elmondta, ennek alapján javasolja a géntechnológiai törvény módosítását, és a tervek szerint sürgősséggel már hétfőn meg is kezdődik tárgyalása.

Fazekas Sándor bízik benne, hogy a törvényt az Országgyűlés két héten belül elfogadja. A miniszter kiemelte, Magyarország vezette azt a küzdelmet az elmúlt években, amelynek eredményeként olyan EU-rendelet született, hogy a tagállamok maguk dönthetnek GMO-mentességükről. Így születhet meg Magyarországon az a belső szabályrendszer, amely szerint környezetpolitikai, társadalmi, gazdasági, város- vagy területfejlesztési, esetleg más szempontok alapján lehet a tiltást megfogalmazni és megindokolni.

Emlékeztetett: eddig az volt a gyakorlat, hogy az unió bizottsága hozott egy megengedő vagy tiltó döntést, amit a tagállam kifogásolhatott, de akár az Európai Bíróságig is el kellett menni az ügyben. Most fordult a helyzet: a tagállamok alkothatják meg saját szabályaikat a GMO-szabályozás terén. A magyar jogszabály az alaptörvény alapján a teljes tiltást, a zéró toleranciát alkalmazza. Egy uniós tagállam a továbbiakban a bizottságon keresztül is elérheti a GMO tiltását, de ezt zárójelbe lehet tenni - vélekedett a miniszter.

A mostani törvénymódosítási javaslat mellett az FM-ben még dolgoznak egy feliratozásra vonatkozó rendeleten is, amely előírja, hogy milyen tájékoztatásnak kell szerepelnie az élelmiszereken a GMO-val kapcsolatban. Ez azért fontos - mondta Fazekas Sándor, mert már a határon kitilthatók a nem kívánatos importáruk. A miniszter jelezte: több tagállam is érdeklődik azon magyar javaslat iránt, hogy az EU legyen GMO-mentes övezet. A témáról Fazekas Sándor tárgyalt a német, a francia, a lengyel miniszterrel, valamint a lett, az orosz, a luxemburgi, a cseh és a  ciprusi, valamint a szlovén kollégájával.

Fazekas Sándor újságírói kérdésre úgy fogalmazott: Magyarországnak elemi érdeke, hogy ebben az ügyben képviselje és védje álláspontját. Ha arra szükség van, bíróság előtt is meg tudja az ország védeni álláspontját. Magyarország szuverén állam, amely meghatározhatja, hogy mit termelnek a területén és milyen élelmiszert enged be területére - mondta.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!