Magyar mezőgazdasági befektetések Oroszországban

Agro Napló
A magyar mezőgazdasági vállalatok az elmúlt időszakban bővítették oroszországi jelenlétüket, és további magyar cégek befektetéseinek és projektjeinek megvalósulására is számítani lehet – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor hivatalában fogadta Alekszej Vasziljevics Gorgyejevet, az Oroszországi Föderáció Voronyezsi terület kormányzóját.

A szaktárca célja az élelmiszer-embargó hatályán kívül eső területeken való mezőgazdasági együttműködés szorosabbá tétele az orosz régiókkal – hangsúlyozta a megbeszélésen Fazekas Sándor. A tárcavezető elmondta, hogy különösen a vetőmag és takarmányozás, valamint a tejfeldolgozás és szarvasmarha ágazatokban aktívak a magyar cégek, ezeken a területeken Voronyezsben is vannak jelenleg zajló vagy tervezett beruházások.

Alekszej Vasziljevics Gorgyejev kormányzó jelezte, hogy a régióban az állattenyésztési klaszter erősítése a cél, a beruházások közül a tejfeldolgozást és a húsfeldolgozást emelte ki, mint amelyek a magyar cégek szempontjából figyelemre méltó területek. A kormányzó elmondta, hogy a regionális fejlesztés, öntözés területén is érdeklődnek a kapcsolatok élénkítése iránt, valamint meghívta a magyar tárcavezetőt egy látogatásra. Mindkét fél kiemelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését a mezőgazdaság területén és megegyeztek abban, hogy - figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket - további lépéseket tesznek a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében.

A magas szintű voronyezsi delegáció látogatása erősíti a Földművelésügyi Minisztérium azon álláspontját, miszerint kulcsfontosságú az oroszországi régiókkal ápolt közvetlen mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi szakmai és üzleti kapcsolatok fejlesztése. A mintegy 2,3 milliós Voronyezsi terület az agrárium szempontjából az Oroszországi Föderáció hatodik legfontosabb régiója, 2018-ban itt rendezik meg az ENSZ Élelmezésügyi és

Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferenciájának következő ülésszakát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!