Lesz elég hazai krizantém az árusoknál

Agro Napló
Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentek és halottak napjához közeledve; a nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben és november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb körképéből.

Az ismertetés elöljáróban azonnal megjegyzi: az idén nemcsak a hőség, az erős napsütés, hanem az EU általi sokszor gondolkodás nélküli növényvédőszer-betiltások sem kedveztek a krizantémtermesztésnek. Ennek ellenére ez évben is több mint 10 millió tő krizantém terem hazánkban.

Halottak napjához közeledve vegyes a kép az országban: a főváros vonzáskörzetében és a nyugati országrészekben drágábban kel el a krizantém, de például az Alföldön – ahol jelentős a termesztés – alacsonyabbak az árak. Érdekesség, hogy Nyíregyháza térségében a fehér, nagyvirágúból van hiány, a környéken termesztett krémfehérből pedig túlkínálat. A termelők számára gondot jelent az évtizedekig megbízható és bevált növényvédő szerek szakmailag megalapozatlan kivonása az európai piacról.

A hazai időjárás amúgy is túl meleg és napsütéses volt idén a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet és inkább árnyékot kedvelő krizantémfajtáknak. Ráadásul az egyre ellenállóbb rovarok is sok gondot okoznak, igaz ellenük egyre többen használnak növénykondicionáló biostimulátorokat, a vegyszerköltségek mellett az időigényes permetezést is megspórolva ezzel. Mindemellett különösen az amerikai eredetű nyugati virágtripsz, valamint a különböző bakteriális és gombás fertőzések egyre nagyobb kihívást jelentenek.

Tavaly is csökkent ugyan a hazai krizantémtermelés, mert akkor az évekig szokásos 20 millióhoz képest 17 millió szál virág került a piacra, alapvetően a koronavírus miatti gazdasági kockázatok miatt, az idén még ennél is valamivel kevesebb várható – a szakemberek szerint, jegyzi meg az összefoglaló. Hozzátéve: ennek ellenére a megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint lesz elegendő hazai virág: cserepes és különleges virágú vágott fajtákból is van bőven.

Egy átlagos évben a nagyvirágúakból (Palisade, Creamis stb.) becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatók. Míg korábban a fehér színű volt a „divat”, manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb.

Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, amit az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okoz - hívja fel a figyelmet az összegzés.

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak. A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, kiemelhető jelentős termőterületként Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, ahol a fehér változat a jellemző, míg Nyíregyháza és Szeged környékén az ellenálló krémfehér Creamist részesül előnyben. Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés is, a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Virágozzon a hazai virágpiac!

Virágozzon a hazai virágpiac!

A virágüzletek készülnek a közelgő nőnapra. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy tavaszi csokrot...

Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

Vegyen hazai virágot Valentin-napra!

A virágüzletek készülnek a február 14-i a Bálint, azaz a Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor a tapasztalatok szerint megduplázódik, ezért is hívja fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!