Lejárt az online próbaidő

Agro Napló
Az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. Az új online számlaformátum alkalmazására egyhavi haladékot ad a NAV. 

Jelenleg csaknem tízezer olyan adózó van, amely a belföldi összesítő jelentésből származó adatok szerint százezer forint értékhatárt meghaladó adótartalmú számlát bocsátott ki, de az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget, viszont a vevő teljesítette jelentéstételi kötelezettségét. A mulasztó adózók kockázatelemzése és a szükséges intézkedések megtétele – az adózó tájékoztatása, ellenőrzések elrendelése – folyamatosan zajlik – mondta a Magyar Hírlapnak Asztalos Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Sajtó- és Kommunikációs Főosztályának vezetője.

Hangsúlyozta: az adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettség nem, vagy olyan hibás, illetve késedelmes teljesítése esetén, ami az adózó szándékos, csalárd magatartásának következménye, az adózó terhére a NAV az adózás rendjéről szóló törvényben előírt, a felső határnak megfelelő mulasztási bírságot állapít meg. Ha az ellenőrzés azt tárja fel, hogy a hiba vagy hiányosság, illetve a késedelem a teljesítéshez szükséges informatikai fejlesztés hiányosságára, technikai problémára vezethető vissza, a NAV a mulasztási bírság kiszabását mellőzi.

Ha ilyen, technikai problémára visszavezethető eset az érintett adózónál ismételten megállapításra kerül, a NAV a szankciót nem mellőzheti, és az ügy összes körülményét figyelembe vevő, az adózási érdeksérelemmel arányos mértékű mulasztási bírságot szab ki.

A főosztályvezető hozzátette: az online számlázó rendszer a jövőben új, a felhasználói élményt növelő funkciókkal bővül. Jelenleg kizárólag felhasználó törlésére van lehetőség, azonban hamarosan a már regisztrált adózók törlése és újraaktiválása is lehetővé válik, amely funkció a vállalkozások életében előforduló személyi változások nyomon követhetőségében segít, arra is lesz lehetőség, hogy az adózó megtekinthesse és lekérdezhesse korábbi számláit abban az esetben, ha egy cég jogutódlással megszűnik, átalakul.

Az online számlarendszer felületén elérhető lesz a kimenő és bejövő számlák listájának lekérdezését követően az adatok további felhasználását segítő, táblázatos formában történő kigyűjtése, valamint a jelenlegi egyszerűsített kézi számla rögzítése mellett lehetőség lesz a teljes adattartalmú kézi számla rögzítésére. A webes felületen történő lekérdezhetőség mellett elérhetővé válik a vevőoldali számlák számlázóprogramokból történő lekérdezése interfészen keresztül.

Egyhavi haladék a NAV-tól az új online számlaformátum alkalmazására

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 2. helyett június 4-re tolta ki az online számla adatszolgáltatás új sémája szerinti jelentés határidejét - hívta fel a figyelmet az RSM Hungary.

Az adóhivatal január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző jelzés érkezett, ezért az adóhatóság egy hónap haladékot biztosít.

Június 4-től már csak az új formátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, az 1.0 verzióval nem teljesíthető az adatszolgáltatás.

Azon adózók, akik még akkor sem lesznek képesek megfelelő módon jelenteni online számla adataikat, számíthatnak az adóhatósági megkeresésre és bírságolásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez adott esetben magasabb adóbírság-kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma - mutat rá a tanácsadó cég.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A NAV méltányos a vállalkozókkal

A NAV méltányos a vállalkozókkal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányos a vállalkozókkal, mivel ha a közterhek megfizetése nehézséget okoz, a cégek kérhetik az adóelőleg összegé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!