KSH: 3,5 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

Agro Napló
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal emelkedett.

    A most közölt számok megegyeznek a május közepén közölt előzetes adatokkal.

    A KSH közlése szerint az építőipar, valamint a feldolgozóipar teljesítménye jelentősen bővült január-márciusban.

    A GDP az idei első negyedévben negyedik negyedéve mutatott növekedést, az éves mutató öt negyedéves csökkenése tört meg a múlt év második negyedében. Az előző negyedévhez képest az adatok 2013 első negyedévében kezdtek emelkedni, azaz akkor ért véget a 2012-ben három negyedéven át tartó recesszió.

    A termelési oldalon, az ipari termelésben, a hozzáadott érték növekedési üteme 6,7 százalékra gyorsult az előző negyedévi 3,3 százalékról, amiben benne van a bázisidőszak 3,4 százalékos visszaesésének hatása is. A közúti járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítók teljesítményének felfutását tükrözve a feldolgozóipar 9,6 százalékos növekedést ért el az előző negyedévi 5,1 százalékot követően a tavaly első negyedévi 3,0 százalékos csökkenés bázisán.

    Az építőipar viszont már a múlt év első negyedében is szerény, 1,9 százalékos növekedést mutatott, amihez képest az idei első három hónap 25,2 százalékos szárnyalása az ipari beruházásokon, a vasút-felújításokon és útépítéseken, illetve kisebb mértékben az egészségügyi épületeken végzett munkáknak, valamint a kedvező időjárásnak is köszönhető.

    A mezőgazdaságban az előző év kimagasló teljesítményéhez képest, amikor az első negyedévben 6,3 százalékos volt a növekedés, az idén 5,8 százalékkal csökkent a hozzáadott érték.

    A szolgáltatások 1,5 százalékos növekedéséhez, az idegenforgalmi szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás 3,5 százalékos növekedése járult hozzá. Az ipari növekedésre rácsatlakozva a szállítási, raktározási szolgáltatások 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az idén január-márciusban.

    Miután az első negyedévben mind a vállalatok, mind a lakosság nettó hiteltörlesztő maradt, gyakorlatilag több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett, 2,1 százalékkal csökkent a pénzügyi szolgáltatások teljesítménye. Ebben része volt annak is, hogy a biztosítók növelték tartalékaikat és teljesítményük elmaradt az előző év azonos időszakáétól.

    A GDP első negyedévi 3,5 százalékos növekedéséhez az ipar 1,6, az építőipar 0,5 és a szolgáltatások 0,9 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP emelkedését - közölte a KSH.

    A felhasználási oldalon a beruházások járultak hozzá legnagyobb, 1,7 százalékpontos mértékben a növekedéshez, a lakossági fogyasztás 1,1, a nettó export 0,5 százalékponttal vett részt a növekedésben.

    A nemzetgazdasági ágazatok döntő többségében növekedett a beruházási teljesítmény - állapította meg jelentésében a KSH és a nagyobb súlyúak közül a feldolgozóipart, a szállítás, raktározást, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátást, az infokommunikációt és a mezőgazdaságot is felsorolta. A 13,3 százalékos növekedéshez az épület és gépberuházások egyaránt hozzájárultak, a bázisidőszakban mért 5,5 százalékos csökkenéssel egyetemben.

    A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 1,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében nőtt a volumen, míg az élvezeti cikkek (szeszes italok, dohányárúk) körében folytatódott a visszaesés. A növekedéshez az alacsony bázis is hozzájárult, amely 0,8 százalékos csökkenést jelentett 2012 első negyedéhez képest.

    A külkereskedelmi forgalomban folyó áron 580 milliárd forint aktívum keletkezett az első negyedévben. Az áruk és szolgáltatások exportja, importja csaknem azonos mértékben 7,5, illetve 7,6 százalékkal emelkedett. Az áruforgalom kivitele 8,5, behozatala 8,4 százalékkal, az idegenforgalmat is felölelő szolgáltatások exportja 1,9, importja 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fejlődhet a hazai külkereskedelem

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

A külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások felkutatása és felkészítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejleszté...

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!