Kétoldalú tárgyalás a német agrárminiszterrel

Agro Napló
Fazekas Sándor meghívására hazánkba látogatott Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

A találkozó jelentőségét növelte, hogy a német mezőgazdasági miniszter ebben az évtizedben még nem látogatott hazánkba. A megbeszéléseket mindkét fél sikeresnek értékelte. Szó esett a népegészségügyi termékadó bevezetésével kapcsolatos magyar tapasztalatokról, amelyek átadása azért lehet értékes Németország számára, mert a magyar példa nyomán hasonló tartalmú intézkedések bevezetését fontolgatják.

A miniszterek szintén egyetértettek abban, hogy a növények köztermesztésében fontos a nemzeti önrendelkezés a GMO-mentes termelés kapcsán, amelyet a részben magyar kezdeményezésre elfogadott új uniós jogszabály is rögzít.

Fazekas Sándor ismertette a magyar GMO-mentes növényi fehérje programot, a génmódosítás-mentes szója-fajták, valamint a hagyományos alternatív növények termesztésének ösztönzőit, amellyel a jelenleg javarészt tengerentúlról érkező GMO-szója kiváltása a cél.

A felek álláspontja szintén találkozott a Bizottság új ökológiai (bio) gazdálkodásról szóló rendelet tervezete kapcsán. Egyetértettek abban, hogy a bio-termékek tekintetében elfogadhatatlan az ellenőrzések szigorúságának enyhítése, és a meg nem engedett anyagok (főként szermaradékok) jelenlétének bárminemű legalizálása.

A miniszterek változatlanul támogatják a pán-európai erdőegyezmény kezdeményezést, és egyetértettek abban, hogy az egyezményt a FAO keretein belül kell létrehozni.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!