2024. április 23. kedd Béla

Készülnek a virágüzletek az anyák napjára

Agro Napló
Május első vasárnapja hagyományosan az anyák napja, aznap és az azt megelőző pár napban jelentősen megugrik a virágárusok forgalma. A vevők ilyenkor leginkább a tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes, nagyobb értékű csokrokat, valamint a cserepes virágokat keresik, az átlagos vásárlás összege 3-5 ezer forint közé tehető – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegzésében.

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben – emlékeztet a NAK és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének, a témában készített piaci körképe.

A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor már 30 százalék körüli a hazai virág aránya. Keresettek az extrább import virágok is, a proteák, flamingók, de továbbra is népszerű a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a rózsák. Egyre népszerűbbek a zöldekkel, természetes anyagokkal kiegészített csokrok, illetve divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve. Továbbá keresik a vásárlók a virág mellé adott ajándéktárgyak is.

Már az ünnep előtti napokban is országszerte nagyon nagy választék a virágárusoknál, ugyanis nemcsak május 2-dikán, hanem már azt megelőzően is nagyobb forgalomra számítanak a virágboltokban. Anyák napján – a területi elhelyezkedéstől függően – akár duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest. Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is.

Megjegyzik: míg tíz éve alig volt virágos webshop, a tavalyi évben – kilépve a komfortzónából – egyre több virágüzlet fejlesztette az online értékesítést, kiszállítást. Mára már a legtöbb virágosnak van Facebook-oldala, és egyre többnek weblapja is. Az árusok várakozása szerint számos vásárló, ugyanis, aki az elmúlt hónapokban megszokta, valószínűleg most és a jövőben is az online rendelést, kiszállítást választja majd tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos helyzetben a dísznövényágazat

Súlyos helyzetben a dísznövényágazat

Súlyos helyzetben a dísznövényágazat – tette közzé honlapján a szakmai érdekképviselet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete elnökségének megál...

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!