MENÜ

Képzéssel segítik a fejlődő országok leendő szakembereit

Agro Napló 2023.03.01.

A FAO-ösztöndíjprogram keretében hazánk jól hasznosítható mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok leendő élelmezéssel és élelmiszerrel foglalkozó szakembereinek.

 

Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a FAO-ösztöndíjprogram fogadó ünnepségén hangsúlyozta: a magyar kormány célja elősegíteni, hogy a jól képzett diplomás munkaerő hozzájáruljon a fejlődő országok fenntartható fejlődéséhez és indirekt módon az elvándorlás csökkentéséhez. Kiemelte: a program országainak együttműködése a szakmai, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztését is ösztönzi. A képzésnek otthont adó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem naprakész, jól hasznosítható információkat ad át a fejlődő országok vízgazdálkodással, növénytermesztéssel és növényvédelemmel foglalkozó leendő szakembereinek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az Agrárminisztérium FAO együttműködései közül a legsikeresebbnek mondható az ösztöndíjprogram, amelyre minden évben több tízszeres a túljelentkezés. A jelenlegi 23 ösztöndíjas színesen képviseli a fejlődő és legkevésbé fejlett országokat: a Jordánia, Ghána, Etiópia, Algéria, Egyiptom, Nigéria, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Üzbegisztán országaiból érkezett hallgatók növényorvos, vízgazdálkodó mérnök és növénytermesztő diplomát szereznek Magyarországon, az Agrárminisztérium támogatásával. A program kezdete óta mintegy 47 ország 370 hallgatója kapta meg a támogatást mester szintű tanulmányainak folytatásához. A program 2023 szeptemberében is folytatódik, biotechnológiai mérnök és mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki szakokon.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)