2024. március 29. péntek Auguszta

Júliustól akár 5 millióra is bírságolhatnak parlagfű miatt

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja. Azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, ezt a napot követően hatósági eljárás indítható. A kiszabható növényvédelmi bírság 15000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Nem érdemes tovább halogatni a rendkívül kártékony parlagfű kiirtását, holnaptól ugyanis megkezdődik az ingatlanok felderítése és hatósági ellenőrzése. A mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, rét-legelőket, ültetvényeket, erdőtelepítéseket, útmenti és közterületeket, belterületi kiskerteket, játszótereket, parkokat, illetve az építési területeket.

A parlagfüves területek ellenőrzését a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik. Az ellenőrző szervek június 30. napja után jogosultak hatósági eljárást indítani a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt, amennyiben a területen virágzó vagy terméses parlagfüvet találnak. A jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság – a fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 forinttól 5 millió forintig terjed.

Napjainkban hazánk egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat. Magyarországon a parlagfű a legtöbb kellemetlen tünetet kiváltó allergén, amelytől a lakosság mintegy 20 százaléka szenved, tehát a gyom elleni védekezés és a mentesítés közös ügyünk!

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

Július 1. napjától idén is bárki számára elérhető a Parlagfű Bejelentő Rendszer. A rendszer interneten és okostelefonon keresztül egyaránt kezelhető, azonban a bejelentés előzetes regisztrációhoz kötött.

A gyommentesítéssel kapcsolatban a megyei kormányhivatalok, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szervei nyújtanak további információt.

jelenlegi országos helyzetképről és a parlagfűről általánosságban a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!