Július 7-e az agrárkamarai tagdíj pótbevallásának határideje

Agro Napló
Az idei tagdíj-önbevallás határideje június másodikán lejárt; akik még nem tettek bevallást erre az évre, azok július 7-ig élhetnek a pótbevallás lehetőségével az ugyfelkapu.nak.hu oldalon - figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.

A pótbevallásban a tagdíjat 10 százalékos késedelmi pótlékkal növelt összegben kell bevallani.

    A NAK közölte: akik ennek sem tesznek eleget, azok esetében a kamara ügyintéző szervezete 2014. szeptember 15-ig állapítja meg a 2014-es évi tagdíjat. Ez természetes személyeknél nem lehet kevesebb 10 ezer, egyéb esetben 50 ezer forintnál.

    Az agrárkamara tagjai 2014. június 20-a után díjbekérő levélben kapnak értesítést, hogy a kötelezettségeik és befizetéseik alapján mekkora összegű tartozást kell megfizetniük. A befizetések feldolgozása folyamatos, a tagok az ügyfélkapun tudják nyomon követni ennek aktuális állását - írták.

    A díjbekérő levél tartalmazza a 2014. május 31-ig feldolgozott összes kamarai kötelezettségről és befizetésről szóló egyenlegközlőt, és akit érint a 2013-as tagdíjra vonatkozó sztornó számlát. Aki bevalláskor csekket igényelt, vagy nem tett bevallást, azok számára a NAK csekket is mellékel.

    A tájékoztatás szerint azoknál a kamarai tagoknál, akiknél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a NAK ellenőrizni tudta a 2013-as önbevalláskor bevallott tagdíjat, a díjbekérőben az ellenőrzés során megállapított tagdíjat tünteti fel. Akiknél NAV adatok nem álltak rendelkezésre, illetve a kamarának más információ nem állt birtokában, úgy természetes személyeknél 2 ezer, egyéb esetben 50 ezer forintos tagdíjat állapít meg a NAK. Sztornó számlát azok kapnak akik mentesülnek a tagság alól, vagy akiknél a kiszámlázott összeget a NAV adataival történt ellenőrzés alapján módosítani kellett. A tagdíjat csekken, vagy átutalással kell megfizetni.

    A kamara az idei tagdíj-önbevallás során megadott adatokat 2014 szeptemberéig összeveti a NAV-tól kapott adatokkal, a tagdíjszámlákat ezt követően küldi meg tagjainak. Ha az adatellenőrzés alapján megállapítható 2013-as tagdíj nagyobb, mint a tag által bevallott (vagy bevallás hiányában a kamara által kiszabott), akkor a NAK az ez alapján számított tagdíj összegét számlázzá ki tagjainak. Amennyiben az adatellenőrzés alapján megállapítható tagdíj kisebb, jóváírásra nincs lehetőség - olvasható a közleményben.

    A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője - az őstermelőktől a gazdasági társaságokig - kötelezően tagjává váltak a 2013. március 28-án megalakult agrárkamarának.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!