Juhász Anikó: Nagyobb mértékű digitalizáció kell a mezőgazdaságban

Agro Napló
A hazai agrárium aktuális helyzetéről, illetve az elkövetkező évek fejlesztési terveiről adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A német-magyar agrártechnológiai üzleti fórumot Magyarország Berlini Nagykövetsége szervezte együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Német Mezőgazdasági Társasággal. A virtuális üzleti fórum célja az volt, hogy a magyar mezőgépgyártók bemutatkozhassanak a német piacon és a későbbiekben együttműködések indulhassanak a két ország között. Az Agrárminisztérium a rendezvény által támogatta a hazai mezőgépgyártók nemzetközi piacra történő belépését, ezáltal is elősegítve a mezőgazdasági gépek értékesítését, beszállítását, valamint a közös gyártást – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A rendezvényt Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete és Philipp Schulze Esking, a Német Mezőgazdasági Társaság alelnöke nyitotta meg. Az Agrárminisztérium részéről Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár előadásában a magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről beszélt és ismertette fejlődési lehetőségeit. Beszédében kifejtette, hogy a kormány által 2021-ben meghirdetett „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programnak mekkora jelentősége van a hazai agrárium versenyképességének fejlesztése szempontjából, illetve a környezet védelme érdekében, ugyanis ez adja a magyar Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapját is. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság digitális átállását elengedhetetlen tovább növelni, hiszen ez az összes célkitűzést szolgálja. Előadását követően a Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke tartott prezentációt a magyar mezőgazdaság gépgyártás helyzetéről, amely a 19. századtól napjainkig folyamatosan világszínvonalat képvisel. Ezt követően kilenc, a mezőgazdasági gépgyártás területén is aktív, kiemelkedően innovatív magyar vállalkozás mutatta be legújabb termékeit és fejlesztéseit: mások mellett drónokat, precíziós növénytermesztési rendszereket, valamint energiahatékonyságot növelő technológiát.

Az online fórum nagy lehetőséget jelentett a magyar mezőgépgyártók részére a piaci lehetőségeik szélesítésében, illetve nemzetközi kapcsolataik kiépítésében.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!