MENÜ

Jelentős adóügyi könnyítések jönnek

Agro Napló 2020.09.30.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember végi ülése után egy átfogó adókönnyítésről számolt be a pénzügyminiszter – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

Az összefoglaló idézi Varga Mihályt, hogy a testület döntése alapján a 2021. januártól a 11 százalékosra mérséklődő kisvállalati adó (KIVA) bevételi értékhatára a kétszeresére, azaz 3 milliárd forintra emelkedik. Az egyszerűsített adónemet így jóval többen választhatják.

Az pedig az adminisztrációs terheket csökkenti, hogy 2021 második félévétől az adóhivatal minden cég számára elkészíti az általános forgalmi adó (áfa) bevallás-tervezetét, így csaknem félmillió társaság mentesül e kötelezettség alól.

A vállalkozások mellett a családokat is segítik jövőre, hogy több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése ingyenessé válik; így az intézkedés csaknem 5 milliárd forintot hagy az érintetteknél.

Az operatív törzs javasolja továbbá, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat, mint juttatás adómentes legyen. A változás tesztenként több mint 7 ezer forint adó megtakarítását eredményezi a foglalkoztatónak.     

Varga Mihály bejelentette azt is, hogy a beruházások ösztönzése érdekében döntöttek a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső értékhatárának eltörléséről. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az intézkedések összhangban állnak a kormány eddigi adópolitikájával – tartalmazza a NAK ismertetése.