2024. április 26. péntek Ervin

Itthon is készülni kell a bőrcsomósodás-kór megjelenésére

Agro Napló
A Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága felhívást tett közzé a szarvasmarhatartók részére bőrcsomósodás-kór veszélye kapcsán.

Új, eddig egzotikusnak számító betegség jelent meg 2015 augusztusában az Európai Unióban, a bőrcsomósodás-kór, amely Európa délkeleti országaiban nagyon gyorsan elterjedt és ma már szinte valamennyi balkáni államot érinti.
Az érintett országok erőfeszítései ellenére előfordulhat, hogy ősszel Magyarországon is megjelenik a betegség. Annak érdekében, hogy a betegség hazai megjelenése esetén az állattartók felkészültek legyenek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy tájékoztató anyagot készített.

A betegséggel kapcsolatos tudnivalók mellett a szarvasmarha nyilvántartásokkal kapcsolatban az alábbiakra szeretnék felhívni a figyelmet.
A betegség megjelenése esetén az érintett tenyészetben állami kártalanítás mellett el kell rendelni valamennyi fogékony szarvasmarha leölését, a teljes állomány felszámolását. Az állami kártalanítás csak abban az esetben ítélhető meg, ha a tenyészet a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) szarvasmarhatartó tenyészetként nyilvántartott és valamennyi, a tenyészet összes tartási helyén tartott szarvasmarhát, bivalyt a közösségi jogszabályok szerint azonosítottak és nyilvántartanak. Azaz a helyszínen fellelhető valamennyi állat megtalálható az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (vagy az egyes egyedek bejelentését, átkötését kezdeményezte), és a bejelentett adatok megegyeznek a tartó által vezetett állomány-nyilvántartás adataival.
Az egyes ellenőrzések adatai, illetve a gyakorlati tapasztalat azt mutatják, hogy sok esetben nagy az eltérés a valós állatlétszám és a TIR-ben és/vagy az ENAR-ban nyilvántartott adatok között.
A Nébih javasolja, hogy az állattartók ellenőrizzék a saját állomány-nyilvántartásukat, amennyiben szükséges, tegyék naprakésszé. Amennyiben valaki nem biztos benne, hogy az Országos Adatbázisban minden adata helyes, minden állata nyilvántartott, akkor mielőbb vegye fel a kapcsolatot az ENAR-kapcsolattartóval és egyeztessék az ENAR-ban és az állomány-nyilvántartásukban szereplő adatokat.


A www.enar.hu felületen elérhető minden, a 2961-es bizonylaton regisztrált tartó számára a 1047 Egyedleltár, ahol le tudja kérdezni a nyilvántartott állatainak adatait. Szükség esetén fordulhatnak a központi ENAR ügyfélszolgálathoz is, melynek elérhetőségei az alábbiak: telefon: 06-1-3463-486 vagy 06-1-3463-487 vagy az enarufsz@enar.hu e-mail cím.


A megyei kormányhivatalok ENAR ügyfélszolgálatának ügyfélfogadási rendjéről a területileg illetékes kormányhivatal honlapján ( www.kormanyhivatal.hu ) lehet tájékozódni. A Nébih Állattenyésztési Igazgatóságának (1024. Bp. Keleti Károly u. 24.) személyes ügyfélfogadási rendje - hétfő: 8.00-12.00, szerda: 8.00-12.00, péntek: 8.00-12.00

(Nébih Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fertőzött húsmarha-állomány!

Fertőzött húsmarha-állomány!

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen forgalmi korlátozást...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!