Itt a szamócaszezon: az árak a tavalyi szint fölött

Agro Napló
Tíznapos késéssel indult a magyar termesztésű szamóca szezonja, és az árak is a tavalyi szint fölött vannak – írja a Világgazdaság.

Nagy károkat okoztak a tavaszi fagyok a szamócaültetvényekben, ezért az agrárkamara becslése szerint a tavalyi mennyiséghez képest országosan mintegy 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek idén a termelők. Regionálisan azonban nagyok lehetnek a különbségek. Benedek László nagyrédei ültetvényén például a húsvét utáni mínusz 4 fokban az első virágok fagytak el, de elérte őket a május 12-i, a mátrai borvidéken hatalmas pusztítást végző jégeső is. A potenciális termés 50-60 százalékát tudják idén betakarítani – mondta a kertészmérnök a Világgazdaságnak. A legnagyobb kárt az első virágzásban tudja okozni a fagy, mivel az abból származó gyümölcsök méretéhez képest a második virágzásból már csak 20-25 százalékkal kisebb gyümölcsök teremnek, és a későbbi virágzásoknál csak egyre jobban csökken a méret.

A terméskiesés meglátszik az árakon is. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) múlt hét végén lezárt adatai szerint a szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hetek átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Mivel a magyar szabadföldi szamóca a szokásos május 10-15. helyett csak a napokban jelent meg a piacon, az AKI adatai a fóliás, illetve üvegházi termésre vonatkoznak. De az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát.

Benedek László szerint ugyanakkor megzavarja a magyar fogyasztókat, hogy sok út menti árus több hete hazai eperként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól. A magyar termelők ugyanis esküsznek arra, hogy a nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban történő betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb a friss magyar epernél.

Magyarországon 800 hektáron termesztenek szamócát, ennek körülbelül a fele üvegházi és fólia alatti, fele pedig szabadföldi termesztésből kerül piacra. Az agrárkamara közlése szerint átlagos körülmények között 8-10 ezer tonna terem. (Ettől némileg eltérnek a KSH adatai, amelyek szerint az utóbbi években 5,1 és 6,4 ezer tonna közötti volt a termés.) A szamócaimport az elmúlt években általában 3 ezer tonna körül alakult, elsősorban spanyol és görög gyümölcs érkezett az országba – ennek 70 százaléka áprilisban és májusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!