Ismét pocokinvázió fenyeget

Agro Napló
A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére, mivel Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár Bereg megye egyes területein ismét túlszaporodásuk várható.

Szeptember óta több megyében is veszélyesen felszaporodtak a mezei pockok, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel. Mivel a mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő.

Elsődlegesen veszélyeztetettek Békés megye déli és középső, helyenként északi területei. Ezen túl Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsáló állományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi, kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, valamint ruderális területeken - adta hírül a hatóság.

A növényvédelmi hatóság szerint a károsító-helyzet pontos ismerete és a károk megelőzése érdekében mielőbb kezdődjön el a fertőzöttség felmérését, a munkában a növényvédelmi szakemberek, termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérésre ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is kerüljön sor, ahol tavaly nem volt mezeipocok-kártétel. A felméréskor a rezervoár területekre (az évelő pillangósokra és a ruderális területekre) fordítsanak különös figyelmet a szakemberek! A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A felmérés eredménye alapján kell dönteni a helyi védekezés szükségességéről.

A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor a gazdák kövessék az integrált növényvédelem elvét. Ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, hiszen a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében - hívta fel a figyelmet a hatóság.

 Mivel kedvező körülmények, száraz őszi időjárás esetén tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a kellő idejű hatékony intézkedés. A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!