MENÜ

Ismét összeült a Nemzet Állatvédelmi Tanács

Agro Napló 2021.05.07.

„Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács (NÁT) megalakulása is” – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Fotó: Fekete István

 

Ovádi Péter szerint elengedhetetlen meghallgatni a véleményét mindenkinek, aki tenni szeretne az állatvédelem ügyében. Éppen ezért sikerrel zárult állatvédelmi online kérdőívre reagálva – melyet több mint 262 ezren töltöttek ki – már több intézkedés is született a felelős állattartás, az ivartalanítás, a szaporítók elleni fellépés, valamint a civil szervezetek támogatása témakörében – közölte.

A Nemzeti Állatvédelmi Program egy olyan hosszú távú stratégia, amely több területre összpontosítva szeretné kezelni az állatvédelem területén meglévő problémákat – tette hozzá a miniszteri biztos. 

Kiemelte a felelős állattartás jelentőségét, amellyel kapcsolatosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen szeptembertől kezdődik egy online, ingyenes és önkéntes edukációs program Gazdijogsi néven. 

Folytatni kell az országos szintű ivartalanítást is – mondta –, amely a hazai állatvédelem egyik legfontosabb feladata – ezt nemcsak az online kérdőív kitöltők véleménye támasztja alá, hanem az országjáró körutakon tapasztaltak is. 

Ovádi Péter rámutatott, csak az elmúlt időszakban indult egy-egy ivartalanítási program a Nébihhel és a Miniszterelnökséggel együttműködve, lehetővé téve több tízezer állat ivartalanítását. 

A szaporítók és a tiltott állatviadalok elleni harcban minden eszközzel küzdeni fogunk az állatok védelméért. Fontosnak tartjuk továbbá az állatvédő civil szervezetek tevékenységét és támogatásukat, köszönettel tartozunk nekik munkájukért – fejtette ki a miniszteri biztos.

A NÁT ülésén szó esett az állatvédelmet érintő jogszabályi környezet felülvizsgálatáról, a szemléletformálás szerepéről, valamint az állat- és embervédelem összefüggéseiről. A programon a hosszú távú együttműködés jegyében részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkára is – tartalmazza a közlemény.