MENÜ

Ismét forráshoz jut a tejágazat

Agro Napló 2022.01.12.

A kormány elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése érdekében, ezért a szakágazat szereplői az elkövetkezendő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Középtiszai Mg. Zrt.-nél tett látogatáson, Kenderesen.

 

Erdős Norbert a szakterületet érintő támogatásokkal kapcsolatban emlékeztetett: a 2014-2020-as időszakban a vállalkozások közel 40 milliárd forintos hazai és uniós forráshoz jutottak. Hozzátette: a 2021-2022-ben az átmeneti Vidékfejlesztési Program (VP), illetve a 2023-2027-es új keret már biztosítja azt, hogy a mikro- és kisvállalkozások mellett már a közepes és nagyvállalatok is támogatást vehessenek fel ebből a keretből.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az iparban megvan a beruházási igény, hiszen a nyár végén nyitott 200 milliárd forintos keretösszegű, komplex élelmiszeripar beruházásra kétszeres volt a túljegyzés. A tervek szerint 2023-ban és 2025-ben is hasonló célú és nagyságrendű támogatási forrás meghirdetésére kerül sor, így az ágazat, és köztük a tejipar szereplői további lehetőségekhez jutnak.

A politikus beszélt arról is, hogy a korábbi támogatások lehetővé tették, hogy az ágazat több évtizedes lemaradását helyre tudja hozni. Most pedig lehetőség nyílik a versenyképesség fokozására, a hazai és a nemzetközi piacon történő nagyobb szerepvállalásra. Az állandóan változó fogyasztói igények és a gazdasági környezet is proaktív hozzáállást vár az élelmiszeripari vállalatoktól, ebben pedig a tejipar szereplői termékfejlesztések, innovatív megoldások révén élen járnak – jegyezte meg.

Az államtitkár kitért a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszerre is, ami bevezetését követően rögtön a tejtermékekre fókuszált először. Példaként említette, hogy a termékek előállítói és forgalmazói már 4 termékkörön belül, 21 kategóriában pályázhatnak és folyamatosan nő a KMÉ védjegyet használó termékek száma. A vásárlók jelenleg 14 KMÉ-s termékkel - 5 tejföl, 7 túró, 1 natúr joghurt és 1 trappista sajt – találkozhatnak a boltok polcain, valamint létrejött egy online termékkereső is.

A pályázók számára könnyítés – mutatott rá Erdős Norbert, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakrendszereivel együttműködő pályázói és ügyintézői felületet hoztak létre, ami hatékonyabbá, átláthatóbbá, gördülékenyebbé teszi a pályázás folyamatát – tartalmazza a lapunkhoz elküldött tájékoztató.