MENÜ

Indulnak a kifizetések az AKG, KAT és Natura 2000 gyepterületek támogatására

2013.12.11.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal december közepén indítja el az EMVA- agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetését. A 4. gazdálkodási évre 12 902 ügyfél nyújtotta be a kifizetési kérelmét több mint 55 milliárd forint összegre. Közlemény.

Az EMVA-AKG előírásai a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, ezzel is elősegítve a minőségi termékek előállítását, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítását.Az AKG mellett elindulnak a kifizetések a kedvezőtlen adottságú területek támogatására, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatására is. Kedvezőtlen adottságú területekre 2013-ban 8678 ügyfél igényelt támogatást 3,7 milliárd forint értékben, míg Natura 2000 gyepterületek támogatása jogcímben 7738 ügyfél 2,9 milliárd forintra nyújtott be kérelmet.

A kedvezőtlen adottságú területek támogatása a gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál. A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, melyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak, s ezek betartását segíti elő a támogatás.Az utalások mindhárom jogcím esetében folyamatosan, a keresztellenőrzések lezárultát követő 30 napon belül történnek.

Forrás: MVH/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája