2024. április 25. csütörtök Márk

Indul az egységes kérelmek benyújtása

Agro Napló
A gazdák április 7-től május 15-ig adhatják be szankciómentesen az egységes támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz – mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

A támogatási lehetőség 179 ezer gazdálkodót érint, a kifizetés a szükséges ellenőrzés után október 16-tól kezdődhet meg.

Fontos változás, hogy az idei évtől ügyfélkapun keresztül, kizárólag elektronikusan lehet beadni a kérelmeket – hívta fel a figyelmet Dancsó József, aki elmondta azt is, hogy az első támogatási kérelem már pénteken kora reggel beérkezett.

Az idén előzetes ellenőrzési jogintézményt vezettek be, a hivatalnak 35 nap áll rendelkezésre arra, hogy a végzéssel értesítse az esetleges problémáról a gazdálkodót.

A 2017. május 16. és június 9. között benyújtott kérelmek esetén a támogatási összeg kapcsán munkanaponként 1% késedelmi szankciót kell alkalmaznia a Magyar Államkincstárnak.

A már 2017. május 15-ig benyújtott egységes kérelmet késedelmi szankció nélkül 2017. május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani.

A 2017. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a hivatal – mondta.

A 2016. évi eredményes bevezetést követően a gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár 2017-ben is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a hivatal ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találnak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen pontosíthatják kérelmeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!