Frissítették a gyümölcs-faiskolai törzsültetvények adatbázisait

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a „Gyümölcs-faiskolai szaporítások” és „Gyümölcs törzsültetvények” elnevezésű adatbázisokat.

A hatósági információk alapján a feldolgozott faiskolai szaporításokban 122 termelő vállalkozás vett részt. A faiskolai termékek túlnyomó részét az oltványok adják, nagyon sok fajta-alany kombinációval. A korábbi évekkel ellentétben most a sajátgyökerű szaporítások (bogyós fajok és mogyoró) és az újabban termesztésbe és szaporításba vont gyümölcsfajok is megtalálhatók itt.

A törzsültetvények adatbázisában szerepelnek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet négy kutatóállomásán fenntartott Prebázis és Bázis, valamint a 27 vállalkozás által fenntartott Certifikált törzsültetvény tételek. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket a Certifikált ültetési anyagok előállítása során használnak fel.

Az adatbázisok közzététele segítséget kíván nyújtani a gyümölcstelepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek az ültetési anyagok kereséséhez, egyben a szaporítóanyag termelőknek, forgalmazóknak is, partnerkapcsolataik fejlesztéséhez.

Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és a Nébih weboldalán érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!