Folytatódik a magyar finanszírozású ENSZ FAO vidékfejlesztési támogatás Bosznia-Hercegovinának

Agro Napló
Tavaly indult útjára a magyar kormány vidékfejlesztésre irányuló támogatása Bosznia-Hercegovinának, melyet az ENSZ FAO valósít meg.

Kép: ©FAO/Szilágyi Anetta

Újabb fázisba lépett a tavaly ősszel indult, magyar finanszírozású ENSZ FAO vidékfejlesztési projekt Bosznia-Hercegovinában. A mai napon megrendezésre kerülő nemzeti találkozón bemutatásra kerülnek az eddig elért eredmények, valamint megvitatják a következő lépéseket is.

Ezeken túl a résztvevők betekintést nyerhetnek a vidékfejlesztési politika egyes kiemelt témaköreibe, mint például a jövedelem-diverzifikáció, földrajzi eredetjelölés a termékeiken, fenntartható turizmus, helyi fejlesztési tervek és vidékfejlesztési stratégia kidolgozása, illetve a környezetgazdálkodás.

Ez a tudás jól jön majd a projekt végső céljának eléréséhez, hogy 2018 év végére elkészüljön Bosznia-Hercegovina 10-es livnói kantonjának vidékfejlesztési stratégiája, Livno és Bosansko Grahovo települések vidékfejlesztési tervei, miközben megvalósításra kerül néhány, a helyi szükségletekre épülő, a helyi döntéseken alapuló és főleg közösségi szinten megvalósított projekt.

A vidékfejlesztési projekt megvalósításában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) budapesti irodájának vidékfejlesztési szakértői is részt vesznek, akik először Szarajevóban, majd Livno kantonban találkoznak a vidéki szereplőkkel, illetve a vidékfejlesztésben érintett államigazgatási szervekkel.

A program kétéves időtartama során az állami, kantonális és a helyi közigazgatás munkatársai nem csupán elméleti oktatásban részesülnek a helyi vidékfejlesztés alapjairól, hanem azt a gyakorlatban is kipróbálhatják helyi kezdeményezések megvalósításán keresztül.

A projekt figyelembe veszi az európai uniós csatlakozáshoz szükséges követelményeket és betekintést ad a bosznia-hercegovinaiak számára az EU-s pályázati rendszerek, valamint a vidékfejlesztési politika végrehajtásának kihívásaiba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!