FM: a KAP csak agrárpolitikai feladatokat finanszírozzon

Agro Napló
Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint gazdákat kell támogatnia az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának (KAP) – közölte az MTI.

Az agrártárca hétfői közleménye szerint az államtitkár az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülését követően kijelentette: a magyar kormány szerint az új agrárpolitikának minden európai mezőgazdasági termelő - az általuk megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszeren keresztül pedig valamennyi uniós állampolgár - számára kedvezőnek kell lennie. Ismertette: Magyarország a hétfői tanácskozáson elutasította, hogy a migráció és más, a mezőgazdaságtól idegen célok is a KAP részévé váljanak 2020 után, mivel ezek kezelése - mint fogalmazott - nem agrárpolitikai feladat.

A minisztérium felidézte, hogy az Európai Bizottság 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes tervei a testület november 29-i közleményében jelentek meg. A legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet: a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításában, az általuk kidolgozott stratégiai tervet az EB hagyná jóvá - tették hozzá.

A közlemény szerint Gulyás Andrea üdvözölte, hogy az EB megőrizné többek között a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat, de hangsúlyozta, hogy az elképzelések megvalósulásában még vannak nyitott kérdések, erre pedig a testület figyelmét is fölhívták.

A tanácskozáson az uniós miniszterek először egyeztettek EB agrárpolitikai terveiről, az egyeztetéseket 2018 januárjában folytatják. Az Európai Bizottság a tervek szerint júniusban mutatja be a jogszabályi javaslatokat - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!