Feltöltötte a termelők bankszámláját az MVH

Agro Napló
Egy nap alatt 36 ezer gazdálkodóhoz jutott el a kistermelői támogatás első részlete, míg az alaptámogatást 105 ezer, a zöldítés után járó összeg előlegét pedig 45 800 gazdálkodónak utalta át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Sikerrel vizsgázott az új agrártámogatási rendszer, október 16-tól november végéig a 123 ezer gazdálkodó közül összesen 105 ezren juthattak hozzá az idei évre igényelt alaptámogatás előlegéhez – közölte lapunkkal Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidék­fejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. Azok esetében, akik még nem kapták kézhez a támogatást, még folyamatban van a jogszerű földhasználati vizsgálat, vagy más hivatalok ellenőrzési eredményeire vár az MVH. Az érintett 18 ezer gazdálkodó számlájára vélhetően december közepéig megérkezik a szóban forgó összeg. Ugyanakkor ők már nem előleg, hanem részfizetés formájában kaphatják meg a támogatást. Erre december elsejétől ad lehetőséget az Európai Unió, az összeget pedig az előlegnél rugalmasabban határozhatja meg a kifizető ügynökség, így előfordulhat, hogy a támogatás első részlete meghaladja majd az előlegek esetében kifizetett teljes összeg hetven százalékát.

Ugyanez igaz a zöldítésre is. Ott – a számos, szakmai hibával beérkezett támogatási igény ellenére – a 123 ezer kérelmezőből 45 800-an már megkapták az előleget. A többiek pedig a szükséges pontosítások és ellenőrzések lezárultával juthatnak hozzá a támogatás részletéhez. – Megnehezítette dolgunkat az új jogcím, amelyhez új ellenőrzési metódusok is társultak – mondta Gyuricza Csaba. Rámutatott: az, hogy a jogosultak egyharmadát ki tudták fizetni, egyedülálló az uniós tagállamok közt.

Mint mondta, mindez kimagasló eredmény, figyelembe véve, hogy az idén indult új agrártámogatási rendszerben csupán 11 tagállam vállalta, hogy előleget fizet gazdálkodóinak, s ebből a szűk körből is csupán négyben – köztük hazánkkal – indult el a zöldítés után járó támogatások előlegfizetése. Ráadásul hazánk az egyetlen uniós tagország, amely egyidejűleg nyolc jogcímben indította el a kifizetéseket. Az alaptámogatás, illetve a zöldítés mellett a tehéntartók, a húsmarhás gazdák és a juhtenyésztők is megkapták az előlegeket, az idén szintén új elemként megjelenő kistermelői támogatás kifizetését pedig december elsejével indította el a hivatal. Az 50 500 kistermelő közül az első nap mintegy 36 ezren kapták meg a támogatást. Gyuricza Csaba elmondta: annak érdekében, hogy minél többen, minél korábban pénzhez jussanak, minden jogosultnak az elérhető legkisebb összeget, vagyis 500 eurót utalt át az MVH. A pontos összegek meghatározása folyamatban van, így sokaknak napokon belül újabb összeggel gyarapodhat a bankszámlájuk.

Az MVH az idén rekordot dönt: míg két éve 169 ezer, tavaly pedig 171 ezer esetben utalt át támogatást az év végéig a hivatal, idén december első napjaiban már meghaladta a 200 ezret a számláló.

Forrás: MVH/Magyar Idők

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szeptemberi feladatok szántón

Szeptemberi feladatok szántón

A támogatásoknak történő megfelelésekhez is kapcsolódnak feladatok a szántóföldeken – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamar...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!