Felhívás a mezei pockok elleni védekezésre

Agro Napló
A mezei pocok elleni védekezés, mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség minden földhasználó szükségszerű feladata. Az enyhe tél miatt idén erre minden bizonnyal még több figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak.

A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, fontos, hogy a védekezés minden esetben előírásszerűen történjen, ellenkező esetben ugyanis jelentős kárt okozhat a természeti környezetben, veszélyeztetheti hazánk ragadozómadár-állományát.

A mezei pocokról elmondható, hogy rendkívül szapora, a tél végétől késő őszig több alkalommal akár tízszer is ellik. Amikor száraz időszak, de táplálékban gazdag időszak jellemző a betegségek nem tizedelik, emiatt túlszaporodik. Csapadékos időszakban meggyéríti az állományt a rágcsálókra jellemző tularémia nevezetű betegség. Mezei pocokból sok volt a tavalyi évben, az idei kilátások főként attól függnek, hogy végül milyen telet tudhatunk majd magunk mögött. Január utolsó napján megdőlt a napi melegrekord és február első napjaiban is enyhe idővel szembesülünk, így az eddigi időjárás a pockoknak kedvez.

A Nébih közlése szerint a mezei pocok túlszaporodása (gradáció) általában 3-5 évente figyelhető meg, a csapadékszegény időjárás nagyban kedvezett a populáció megnövekedésének. Tekintve, hogy a túlnépesedett rágcsálóállomány kiemelkedő károkat okoz, egyre több gazdálkodó dönt a védekezés mellett. Az elmúlt időszakban, vélhetően éppen a mezei pocok elleni, nem kellően körültekintő védekezési munkákkal összefüggésben, megemelkedett a ragadozómadár-mérgezések száma. A Nébih a mérgezések és egyéb környezeti károk elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a gazdálkodók figyelmét:

A mezei pocok elleni védekezés akkor hatékony, ha rendszerbe foglalva, előre gondolkodva és megtervezve hajtják végre. Így nemcsak növényvédő szert (vele együtt környezeti terhelést és anyagi ráfordítást) lehet megspórolni, de kisebb lesz a kártétel is.

Részletes információk az előzetes óvintézkedésekről a Nébih honlapján ide kattintva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!