Feladták a leckét a FAO-nak a tagállamok

Agro Napló
Európai és közép-ázsiai döntéshozók megállapodtak a következő két év teendőiről, hosszú távon pedig elkötelezték magukat a 2030-as célok mellet.

©FAO/Sergey Kozmin

Európa és Közép-Ázsia elkötelezte magát a tavaly elfogadott 17 nemzetközi fenntartható fejlődési cél mellett. Az éhezés, szegénység, klímaváltozás, vízhasználat, fenntarthatóság és a tengeri ökoszisztéma terén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnerük lesz ebben.

A FAO Európai Regionális Konferenciája ma a régió tagállamainak azzal a kérésével zárult, hogy a FAO segítse őket a növekvő lakosságszám és bővülő kereskedelem ellenére termelési módszereik fenntarthatóbb irányba terelésében. Ezeket a szempontokat ötvözi például a FAO által promotált „Save and Grow” (óvd meg és termelj) vagy más néven ökoszisztéma-alapú gazdálkodás.

A klímaváltozás, mint a mezőgazdaságra leselkedő komoly veszély, minden régiónkbeli országot érint. A FAO ezért a klímabarát mezőgazdaság módszertanát alkalmazza, ahol egyszerre hangsúlyos elem a termelékenység, a változáshoz való alkalmazkodás és az üvegházhatású gázok csökkentése.

A konferencia nyitónapján José Graziano da Silva FAO főtitkár hangsúlyozta, míg az éhezés szinte eltűnt Európa és Közép-Ázsia országaiban, a helytelen táplálkozás (tápanyaghiány, alulnövekedés, túlsúly, kóros elhízás) mértéke riasztóan megnőtt.

A családi gazdálkodók és a mezőgazdasági-élelmiszeripari kereskedelem támogatása, az illegális halászat elleni küzdelem, a vidéken élő fiatalok és nők helyzetének javítása mind fontos témái voltak a konferenciának. Ez a rendezvény egyik fő célja, megállapodni a FAO prioritásaiban a következő két évre.

A FAO Európában és Közép-Ázsiában

Egyetértés volt a FAO irodák kiemelt szerepének megtartásában, hatékonyságuk javításában. Tagállami irodák találhatók Tádzsikisztánban,  Kirgizisztánban, Üzbegisztánban, továbbá Albániában, Örményországban és Georgiában. A közelmúltban nyílt partnerségi iroda Kazahsztánban, Azerbajdzsánban és Oroszországban, Moszkvában. A FAO Regionális Iroda már évek óta hazánkban, Budapesten működik.

A konferencia keretében írták alá a megállapodást a tádzsik iroda feladatkörének megerősítéséről és bővítéséről.

Kísérőprogramok

Az Európai Regionális Konferenciát kétnapos konzultáció előzte meg a civil szféra képviselőivel, ennek során közös állásfoglalást fogadtak el a részt vevő szervezetek. Ennek legfontosabb elemei az agroökológiához, a természeti erőforrások használatához és a helyi és regionális piacokhoz kötődtek.

A regionális párbeszéd a földhasználat és –tulajdon kérdéseiről az Élelmezésbiztonsági Bizottság (CWFS) keretein belül zajlott. Ezen a civil és gazdasági élet képviselői, egyéb ENSZ szervezetek és mezőgazdasági kutatóintézetek vettek részt.

További kísérőprogramok érintették az élelmiszerpazarlás problémáját, emellett bemutatták a steril rovar technológiát, mint a kártevők elleni védekezés egy a FAO és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) által fejlesztett módszerét, illetve mezőgazdasági és vidékfejlesztési partnerségek újfajta lehetőségeit is.

Mindez számokban

Negyvenkét ország és az Európai Unió küldtek delegáltakat a konferenciára. További 23 szervezet, kormányközi szervezetek, civil szféra, tudományos intézmények és a privát szektor, megfigyelőként vett részt a programban.

A FAO Regionális Konferencia kétévente kerül megrendezésre, amikor a Szervezet legmagasabb szintű döntéshozó szerve, a Konferencia összeülése közti időben. A helyszín minden alkalommal változik.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!