Fejlődhet a hazai külkereskedelem

Agro Napló
A külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások felkutatása és felkészítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködési megállapodást írt alá.
Fotó: Facebook/Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A rendezvényen Szabó Kristóf, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) vezérigazgatója elmondta, az ügynökség a cégek külpiaci növekedésének, fejlődésének támogatásával foglalkozik. A mostani megállapodás értelmében a HEPA és a NAK információk nyújtásával, piaci elemzéssel támogatja egymást, valamint a kamara a külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások megtalálásában segíti a HEPA munkáját – értesült az Agro Napló.

Kitért arra, hogy Magyarországon megszűnt az alap- és a középszintű külkereskedelmi képzés, ezért a HEPA felhatalmazást kapott a kormánytól a hiány pótlására. Az ügynökség keretein belül már elindult az alapszintű külkereskedelmi képzés, ami online, bárki számára ingyenesen elérhető.

Videó: HEPA Hungarian Export Promotion Agency

Szabó Kristóf szerint a jövőben a külkereskedelmi mérleg egyensúlyba állítására kell helyezni a hangsúlyt, mert az ország import túlsúllyal bír. A HEPA vezérigazgatója úgy vélte, az import tartalom csökkentésében az agrárium tud sokat segíteni, hiszen „a hozzáadott érték itthon keletkezik", erre tudják építeni az export teljesítményüket.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a HEPA és az Agrárkamara közti  megállapodással a nagyobb cégek mellett a kis- és közepes vállalkozásokat is tudják segíteni azokat, amelyek a rendelkezésre álló piaci információk alapján érdemben elgondolkodnak azon, hogy az export útjára lépnek.

Kiemelte, hogy a pandémia alatt javult Magyarország export teljesítménye, ezen belül az agrárgazdaságé is. Utóbbi 2021-ben a nemzetgazdaság külpiaci teljesítményének 9 százalékát tette ki, az agrárimport pedig a 6 százalékát. Az agrárkivitel értéke 10,7 milliárd forint, a behozatalé pedig 7,1 milliárd forint volt, a mintegy 3 milliárd forintos aktívum az elmúlt egy évben nagyságrendileg 10 százalékkal nőtt.

Győrffy Balázs szerint az agrárgazdaság most nagy lehetőség kapujában áll, hiszen a nemzeti társfinanszírozás a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra emelkedett, így háromszor annyi pénzt költhetnek el az élelmiszergazdaságra Magyarországon a most futó 7 éves uniós tervezési időszakban, mint a korábbiban.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz tojás húsvétkor!

Lesz tojás húsvétkor!

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a NAK. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236...

Pezseg a pezsgőpiac

Pezseg a pezsgőpiac

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Ag...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!