MENÜ

Falusi civil szervezetek fejlesztési forrásokra pályázhatnak

Agro Napló 2020.06.09.

Közzétették a falusi civil szervezetek számára a Magyar Falu Program keretében kiírt – 5 milliárd forint keretösszegű – pályázati lehetőségek – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Gyopáros Alpár közölte – tájékoztatott a Miniszterelnökség weboldala –, hogy a kiírás már elérhető a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján. A pályázatokat július 1-jétől lehet benyújtani augusztus 7-éig.

A kiírás szerint az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek támogatásával tovább bővül a Magyar Falu Program kedvezményezettjei köre. „Ők rendkívül fontos munkát végeznek a kistelepüléseken" – hangsúlyozta a kormánybiztos. Úgy fogalmazott: „ezért a kormány nemcsak honorálni, hanem ösztönözni is kívánja a falusi civil szervezetek közösségépítő munkájukat”.

 

falusi civilek gyoparos_1-k

Gyopáros Alpár

 

A kormánybiztos a Magyar Falu Program eredményei között említette, hogy fél év alatt mintegy tízezer család igényelte a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok). Továbbá két év alatt 100 milliárd forint összegért mintegy 800 kilométer mellékút újul meg. A kistelepülési önkormányzatok és egyházközségek részére az idén és tavaly is több pályázati lehetőséget hirdettek meg összesen 100 milliárd forint összegben – emlékeztetett Gyopáros Alpár.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a részletekről elmondta: hatmillió forintos összeghatárig ingatlanvásárlására és felújítására, négymillió forintig új és tíz évnél nem idősebb használt gépjárművek beszerzésére, kétmillió forintig egyéb eszközök megvásárlására, valamint programszervezésre szintén kétmillió forintig lehet pályázni.

A pályázók június folyamán tanulmányozhatják a kiírást, a pályázatokat július elsejétől augusztus 7-éig lehet benyújtani, azok elbírálása után a tervek szerint október-novemberben lehet megkötni a támogatói szerződéseket – ismertetette menetrendet a politikus.

 

falusi civilek_2-k

Szalay-Bobrovniczky Vince

 

A további feltételekről a helyettes államtitkár elmondta: azok a szervezetek pályázhatnak, amelyeket tavaly év végéig jegyeztek be az Országos Bírósági Hivatalnál, illetve érvényes számviteli beszámolóval rendelkeznek legalább a 2018-as évről. A pályázatokat 2021. december 31-éig kell megvalósítani.

Szalay-Bobrovniczky Vince egyúttal arra kérte a pályázókat, hogy alaposan tanulmányozzák át a kiírást, majd összegzésként kiemelte: azok segítségével olyan fejlesztéseket lehet megvalósítani, amelyeknek "tartós a hatása".