Ezek lesznek a feladatai az új agrártárcának

Agro Napló
Az új kormány beiktatása után a Magyar Közlönyben megjelent az egyes tárcák – így az Agrárminisztérium –, illetve vezetőinek feladat- és hatásköreit felsoroló rendelet – írja a nak.hu. Áder János köztársasági elnök kedden kinevezte az új agrártárca hét államtitkárát.

rendelet szerint az agrárminiszter felel az agrárpolitikáért, az agrár-vidékfejlesztésért, az élelmiszerlánc-felügyeletért, az élelmiszeriparért, az erdőgazdálkodásért, a földügyért, a halgazdálkodásért, az ingatlan-nyilvántartásért, a környezetvédelemért, a természetvédelemért, a térképészetért és a vadgazdálkodásért.

A miniszter az agrárpolitikáért való felelőssége keretében többek ellátja az Európai Unió közös agrárpolitikája II. pilléréből nyújtott agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal, továbbá az Európai Unió közös halászati politikájával kapcsolatos szakpolitikai feladatokat, előkészíti az Európai Unió közös agrárpolitikája I. és II. pilléréből, valamint a kizárólag hazai forrásból nyújtott agrár-vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó jogszabályokat, együttműködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve ellátja a mezőgazdasági vízhasznosítással kapcsolatos kormányzati feladatokat is. A mezőgazdaság szempontjából fontos vízügy többi része (vízgazdálkodás, vízügyi igazgatási szervek irányítása, vízvédelem) a Belügyminisztériumhoz tartozik majd.

– Szoros együttműködésre készülünk a BM-mel. A miniszterelnök úrral abban állapodtunk meg, hogy mivel a belügynek rendszere és eszközei vannak a csatornák kiépítésére és karbantartására, ez ott marad, de a BM hatásköre csak addig tart, amíg a víz elér a gazdák birtokáig. Onnan kezdve az agrárminisztérium által felállítandó öntözési ügynökség határozná meg azt a jogszabályi környezetet, amely alapján a gazdák hozzájutnak a vízhez – nyilatkozta a Nagy István miniszter a Világgazdaságnak a két tárca vízügyeket érintő kapcsolatáról.

Az élelmiszeripar, illetve a teljes agrárgazdaság számára fontos adópolitikai – benne az általános forgalmi adóra vonatkozó elképzelések –, valamint a foglalkoztatáspolitikai feladatokat a Pénzügyminisztérium látja el.

Államtitkárok: ketten maradtak, öten jönnek

Áder János köztársasági elnök kedden az Országház épületében kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának államtitkárait, akik egyúttal hivatali esküjüket is letették. Az Agrárminisztérium államtitkárává kinevezte Bitay Márton Örsöt (állami földekért felelős államtitkár), Farkas Sándort (parlamenti államtitkár), dr. Feldman Zsoltot (agrárgazdasági államtitkár), Kis Miklós Zsoltot (vidékfejlesztési államtitkár), dr. Rácz Andrást (környezetügyi államtitkár), Tomasitz Istvánt (közigazgatási államtitkár) és Zsigó Róbertet (élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár). Az államtitkárok közül csak Bitay Márton Örs és Zsigó Róbert dolgozott korábban is ugyanebben a pozícióban, a többi poszton személycsere történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter a Békés megyei városban e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!