EUFRAS-konferencia: új irányok, új fogalmak

Agro Napló
Lezajlott február végén Athénban a IX. EUFRAS – Európai Szaktanácsadói Szervezet – konferencia, amelynek tapasztalatairól Gálóczhi-Tömösváry Róbert, a 2019-es Év szaktanácsadója-díj nyertesének beszámolója alapján számol be az Agro Napló.

„Az Év szaktanácsadója-díj teljesen meglepett, és nagyon nagy büszkeséggel töltött el – mondta az esemény magyar résztvevője. Az öt legjobb pályázatot benyújtott szaktanácsadó meghallgatásán kiváló szakemberekkel versenyeztem az elismerésért. Ezért váratlanul és meglepetéssel töltött el a díj átadásán a nevem elhangzása, mint a nyertesé. Közigazgatási, mezőgazdasági termelői, és szaktanácsadói tevékenységemet ismerték el ezzel a díjjal, ami a későbbiekben még nagyobb és jobb teljesítményre sarkall”.

Hozzátette: a cím díjazottjaként vehetett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jóvoltából a IX. EUFRAS konferencián. Az Európai Szaktanácsadói Szervezet célja, hogy egyesítse Európa mezőgazdasági és vidéki tanácsadói hálózatait, ami így egységes európai fellépést és hálózat-kialakítást, illetve működtetést tesz lehetővé, módot adva a hatékonyság növelésére is.

Gálóczhi-Tömösváry Róbert

A konferencián holland, spanyol, német, ukrán, szlovén, lengyel, svájci, koszovói, bolgár, horvát, francia és görög szakemberek vettek részt. Az előadásokon részletes információk hangzottak a közös agrárpolitika (KAP) várható átalakításáról, valamint kommunikációs és kapcsolatépítési tréningen is részt vehettek a meghívottak. Az EUFRAS közgyűlésén új tagokat is választottak. A csoportos munkák során az előadásokon hallottakat saját példákon keresztül mélyíthették el a fórum résztvevői. A prezentációkon pedig bemutatták az EUFRAS kapcsolati lehetőségeit a tudományos és oktatási területen, valamint az Erasmus+, és a Horizont2020 projektek pályázati tapasztalatait is.

Részletes előadásokat tartottak a tudásátadás fontosságáról, az innováció és szaktanácsadás összekapcsolásának lehetőségeiről. Bemutatták az európai szaktanácsadói hálózatban történő részvételi lehetőséget, továbbá előadást hallottak a szaktanácsadók a tudásátadás, a generációváltás és az ökológiai, környezetvédelmi gazdálkodás, valamint a szaktanácsadás kapcsolatáról. A költséghatékony integrált növényvédelem lehetőségei is bemutatásra kerültek, ami a magyar résztvevő számára szintén nagyon érdekes volt. Sok olyan fogalommal, iránnyal ismerkedhettek meg a meghívottak, amelyről korábban kevés információjuk volt, vagy még egyáltalán nem hallottak róla. 

Érdekes volt például az interaktív innovációról adott információ, ami a gyakorlati, tudományos szakemberek és vállalkozók együttműködését jelenti a különböző kihívások gyakorlati megoldása érdekében, aminek a célja, a tudományos és gyakorlati ismeretek integrációja. De volt előadás a talajvédelmi földművelési technológiák, a talajszerkezet megóvását szolgáló művelési módok terjesztésével, tudásátadásával foglalkozó szervezetekről, azok hasznosságáról is – tájékoztatott Gálóczhi-Tömösváry Róbert, amit a NAK adott közre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!