ENSZ: Soha nem látott szinten az éhezők száma Dél-Szudánban

Agro Napló
A lakosság több mint harmada sürgős segítségre szorul, az ország egyes részein már katasztrófa fenyeget, állítja a FAO, UNICEF és a Világélelmezési Program.

Photo: ©FAO/UNHCR Albert Gonzales Farran

Dél-Szudánban közel 4,8 millió ember (a lakosság több mint harmada) néz szembe súlyos élelmiszerhiánnyal a következő hónapokban, az ország egyes részeit már az éhínség fenyegeti, figyelmeztetett három ENSZ szervezet.

A helyzet romlása egybeesik a szokatlanul tartós és kemény száraz időszakkal, állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az ENSZ Gyermekalapja és a Világélelmezési Program (WFP), emiatt a családok már utolsó tartalékaikat élik föl, miközben az augusztusi aratásig nem várható utánpótlás.

A legfrissebb adatok alapján az ENSZ szervezetek mintegy 4,8 millióra becsülik az azonnali mezőgazdasági és élelmiszersegélyre szorulók számát, ami, bár nem tartalmazza azt a 350 000 főt, akik már jelenleg is menekülttáborokban élnek, a legnagyobb szám a két és fél éve tartó konfliktus során.

„Aggasztó, hogy az élelmiszerellátási problémák nem csak a harci övezetben jelentkeznek, mivel az emelkedő árak, járhatatlan utak és a működésképtelen elosztási rendszer hatása már sok városban élő családot is érint,” mondta a FAO képviselője Serge Tissot.

A konfliktus és az élelmiszerhiány egyre több családot kényszerít Dél-Szudán elhagyására. Csak az elmúlt hónapokban 100 000 főre becsülik ezek számát és a jelenség csak fokozódik.

„Az alultáplált gyerekek száma 40 %-kal nőtt egy év alatt, 2014-hez képest ez másfélszeres emelkedés,” mondta Shaya Asindua a UNICEF képviselő-helyettese.

Ezért idén a FAO 3,1 millió ember számára biztosítana sürgősségi támogatást. A szervezet jelenleg takarmányt és halászati felszerelést juttat a rászoruló gazdáknak, továbbá mintegy 11 millió állatot oltott be.

A Világélelmezési Program 3,3 millió dél-szudánit támogatna többek között élelmiszersegélyen, figyelve az anyák és gyermekek speciális igényeire, közösségi alapú kezdeményezéseken és szociális védőprogramokon keresztül.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!